ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από την Αίγυπτο προς το ISIS, μέσω Εβρου

apo-tin-aigypto-pros-to-isis-meso-evroy-2117400

«Θέλω να πάω στη Συρία γιατί εκεί υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια. Εκεί είναι ο χώρος ο σωστός, όπου θα διεκδικήσω τον παράδεισο… Το παιδί μου είναι γραμμένο να πάει εκεί».

Με αυτές τις φράσεις επιχείρησε να αιτιολογήσει την αρπαγή του τετράχρονου γιου της από την Αίγυπτο όπου διέμενε, η Ελβετοαιγύπτια που εντοπίσθηκε την Πρωτοχρονιά από τις τελωνειακές αρχές των Κήπων στην προσπάθειά της να εισέλθει από τη χώρα μας στην Τουρκία και από εκεί να φτάσει στη Συρία, μαζί με το ανήλικο τέκνο της.

Η διαδρομή της 29χρονης γυναίκας, υπηκόου Ελβετίας, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και γνώστριας τεσσάρων γλωσσών, προς τον «παράδεισο» του ISIS «ξεδιπλώθηκε» στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης, όπου οδηγήθηκε πριν από δύο μέρες, μετά την καταγγελία του Αιγύπτιου συζύγου της, ότι απήγαγε το τετράχρονο παιδί τους για να το πάρει μαζί της στη Συρία.

Το εν διαστάσει ανδρόγυνο βρέθηκε ενώπιος ενωπίω στο ακροατήριο, διεκδικώντας το παιδί και μέσα από τις καταθέσεις τους αποκαλύφθηκε το γιατί και πώς η γυναίκα με το αγγελικό ο πρόσωπο, όχι μόνο «απόταξε τον σατανά» και φόρεσε την «μπούργκα», αλλά δεν δίστασε να βάλει σε περιπέτειες και το ανυποψίαστο βλαστάρι τους.

Πανέμορφη χριστιανή από τις χιονισμένες Αλπεις εκείνη, γοητευτικός, κοσμοπολίτης και πλούσιος επιχειρηματίας από την Αίγυπτο εκείνος, ένωσαν τις ζωές τους πριν από πέντε χρόνια και εγκαταστάθηκαν στη χώρα των Φαραώ.

Η ζωή κυλούσε ωραία και έγινε ακόμα πιο όμορφη με την έλευση στη ζωή του παιδιού τους, το οποίο όσοι αντίκρισαν στο δικαστικό μέγαρο της Αλεξανδρούπολης έλεγαν ότι έφερε τη λευκή επιδερμίδα και τα καταπράσινα μάτια της μητέρας και τα κατάμαυρα μακριά μαλλιά του πατέρα. Σύντομα, μάλιστα, η γυναίκα ασπάστηκε και το Ισλάμ.

Πολύ νωρίς, μετά το γάμο, ωστόσο, όπως ανέφερε ο επιχειρηματίας συνειδητοποίησε ότι η σύζυγός του δεν είχε απλά ασπαστεί το Ισλάμ, αλλά εμφάνιζε ακραία φανατική θρησκευτική συμπεριφορά, ενώ πολύ γρήγορα υιοθέτησε ενδυματολογικά και την μπούργκα.

Με τον χρόνο, η συμπεριφορά της άλλαξε και αυτό προκάλεσε ένταση στη σχέση τους, γεγονός που τους οδήγησε σε διάσταση, όχι όμως και στο διαζύγιο.

Ο σύζυγος, μάλιστα, της παρείχε πολυτελή κατοικία και τη στήριζε οικονομικά, ενώ όσον αφορά την επιμέλεια του παιδιού κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας αυτό διέμενε τέσσερις ημέρες με τη μητέρα και τρεις με τον πατέρα. Δεν έπαψε όμως να παρακολουθεί, λόγω του παιδιού, διακριτικά τη ζωή της.

Τα Χριστούγεννα, η Ελβετοαιγύπτια, αποφάσισε να υλοποιήσει το σχέδιο που στριφογύριζε στο μυαλό της επί πολύ καιρό, να πάει δηλαδή να συναντήσει μαζί με το παιδί της, στη Συρία, τον κόσμο του ISIS.

Μια μέρα που ο σύζυγος πήγε στο σπίτι, το βρήκε άδειο. Διαπίστωσε ότι η εν διαστάσει γυναίκα του είχε πουλήσει τα πάντα και είχε εξαφανιστεί.

Μέσω των κλήσεων του κινητού της τηλεφώνου, που ήταν εταιρικό της επιχείρησής του, ακολούθησε τα ίχνη της και κατάφερε να εντοπίσει έναν δουλέμπορο και τον συνεργάτη του στην Αθήνα για να διαπιστώσει ότι επιβιβάστηκε μαζί με το παιδί τους σε ένα δουλεμπορικό και έφτασε στην Κρήτη.

Από εκεί και διασχίζοντας τη χώρα κατέληξε την Πρωτοχρονιά στο τελωνείο των Κήπων απ' όπου επιχείρησε να περάσει στην Τουρκία.

Δεν ακολούθησε τυχαία τη διαδρομή μέσω της Ελλάδας. Η ίδια ήταν εφοδιασμένη με ελβετικό διαβατήριο και άρα μπορούσε να μετακινηθεί ελεύθερα. Τα διαβατήρια του μικρού, ελβετικό και αιγυπτιακό, όμως, τα κρατούσε ο πατέρας, φοβούμενος την αρπαγή του από τη μητέρα του, που είχε εξελιχθεί σε φανατική ισλαμίστρια. Ο τετράχρονος διέθετε, ωστόσο, ελβετική ταυτότητα, η οποία βάσει μιας ειδικής σύμβασης των ευρωπαϊκών χωρών τού έδινε το δικαίωμα εισόδου.

Από την πρώτη στιγμή που ο Αιγύπτιος διαπίστωσε την απουσία της συζύγου και του παιδιού του, ενημέρωσε τους γονείς της στην Ελβετία, με τους οποίους φέρεται να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Οι γονείς, οι οποίοι σύμφωνα με τον επιχειρηματία είναι και οι ίδιοι συντετριμμένοι, γνώριζαν τις προθέσεις της κόρης τους, προσπάθησαν επανειλημμένα να τη μεταπείσουν, αλλά χωρίς επιτυχία.

Οταν η γυναίκα εντοπίστηκε στον Έβρο ο Αιγύπτιος, που ειδοποιήθηκε δια της διπλωματικής οδού, ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη, όπου τη συνάντησε και προσπάθησε να την πείσει να του παραδώσει το παιδί.
Καθώς οι προσπάθειες δεν απέδωσαν δήλωσε ότι επιθυμεί την ποινική της δίωξη, σε χρόνο όμως που δεν άφηνε περιθώριο να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και η σύλληψή της.

Ο πατέρας, ωστόσο, ήταν αποφασισμένος να κόψει στο παιδί του τον δρόμο προς τον τζιχάντ, αλλά δεν ήταν νομικά εύκολο, καθώς το γεγονός ότι δεν υπήρχε διαζύγιο και η επιμέλεια ήταν και στους δύο, χωρίς δικαστική απόφαση, δυσκόλευε την απομάκρυνση του μικρού από τη μητέρα. Έτσι, με αστραπιαίες κινήσεις στην Αίγυπτο, ο εισαγγελέας του Καΐρου αποφάσισε να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού στους παππούδες και συγκεκριμένα στη μητέρα του επιχειρηματία, η οποία στη συνέχεια βάσει της δυνατότητας που της παρέχει η αιγυπτιακή νομοθεσία, έδωσε με εξουσιοδότηση τον ανήλικο στον πατέρα και γιο της για να το πάει στην Αίγυπτο.

Αμέσως μετά ο πατέρας κατέθεσε στην Αλεξανδρούπολη ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να πάρει το παιδί, λόγω του κινδύνου που διέτρεχε, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται να φύγει και ότι έχει ταλαιπωρηθεί τόσο καιρό, άρα είναι επικίνδυνο να βρίσκεται στα χέρια της μητέρας, η οποία μ' αυτόν τον παράνομο τρόπο επιχείρησε να τον μεταφέρει στη Συρία

Οσο διαρκούσαν όλα αυτά, το παιδάκι είχε τη φροντίδα των αστυνομικών, οι οποίοι ανέλαβαν τη φιλοξενία του.

Στο δικαστήριο, παρουσία της μητέρας, ο σύζυγος εξιστόρησε τη συμβίωσή τους και επικεντρώθηκε στον φανατισμό της, ενώ είπε ότι η σύζυγός του αποχωρίστηκε την μπούργκα, όταν έφτασε στην Ελλάδα για να μην προκαλέσει υποψίες και γίνει στόχος στη διαδρομή.

Οσο εξελισσόταν η ακροαματική διαδικασία, ο μικρός, χαρούμενος για την παρουσία και των δύο γονιών του, έπαιζε αμέριμνος στην αυλή και τους διάδρομους.

Η γυναίκα, πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου, είπε ότι η Συρία είναι ο χώρος που η ίδια θα διεκδικήσει τον παράδεισο, ενώ είναι γραμμένο ο γιος της, τον οποίο είπε πως αγαπάει, «να πάει εκεί», αποφεύγοντας, για προφανείς λόγους, να επαναλάβει τα όσα είχε πει στους αστυνομικούς ότι σχεδιάζει να ενταχθεί στις γραμμές του ISIS.

Σε ερώτηση της προέδρου γιατί δεν επέλεξε ως προορισμό την Ελβετία, που για πολλούς θεωρείται πρότυπο χώρας, απάντησε: «Ντρέπομαι που είμαι Ελβετίδα».

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να της αφαιρέσει προσωρινά το παιδί, εκτυλίχθηκαν ανθρώπινες σκηνές. Η μητέρα αποχαιρέτησε συγκινημένη τον τετράχρονο γιο της και πήρε τον δρόμο για του Κήπους, με σκοπό να συνεχίσει το ταξίδι για την Συρία, ενώ πατέρας και γιος επέστρεψαν στην Αίγυπτο.

Μέχρι και σήμερα το βράδυ, πάντως, δεν είχε καταφέρει να περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων και να εισέλθει στην Τουρκία.