Βουλή: 2.550 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ

Βουλή: 2.550 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και τους συνταξιούχους με συνολικό μικτό ποσό άνω των 3.000 ευρώ το μήνα διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Πετρόπουλος. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και ζητούσαν διευκρινίσεις σχετικά τα στατιστικά στοιχεία για συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και συνταξιούχους που λαμβάνουν αθροιστικά από 2 έως 10 συντάξεις.

«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που καλούμαστε να προχωρήσουμε σε επώδυνα για τον ελληνικό λαό οικονομικά μέτρα, είναι προκλητικό να υπάρχουν κατηγορίες συνταξιούχων που λαμβάνουν χρήματα 3 και 4 φορές περισσότερα από εν ενεργεία εργαζόμενους ή να λαμβάνουν ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό συντάξεων», ανέφεραν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ειδικότερα γίνεται γνωστό, με το απαντητικό έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου,

• Το πλήθος των συνταξιούχων με συνολικό μικτό ποσό συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ, για τον μήνα Ιούλιο του 2015, ήταν 2.550 από το συνολικό πλήθος των 2.663.445, αποτελεί δηλαδή το 0,096% περίπου του συνόλου των συνταξιούχων

• Το πλήθος των συντάξεων για το μήνα Ιούλιο 2015, που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ, είναι μόλις 725 σε σύνολο 4.564.104 συντάξεων, αποτελεί δηλαδή το 0,016% του συνόλου των συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ προέρχονται κυρίως από τους ακόλουθους φορείς:

• Το δημόσιο (ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων με υψηλές συντάξεις πχ δικαστές, βουλευτές κλπ)

• νομικών

• μηχανικών

• ιατρών/φαρμακοποιών

και συνήθως λαμβάνουν επιπλέον και συντάξεις χηρείας.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από τρεις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε:

• λαμβάνουν συντάξεις λόγω χηρείας παράλληλα με την αυτοδίκαιη σύνταξή τους

• ήταν ασφαλισμένοι σε περισσότερους από έναν κύριους φορείς ασφάλισης που θεμελίωσαν αυτοδίκαιο δικαίωμα σε κάθε έναν από αυτούς

• ανήκουν και στις δύο ως άνω περιπτώσεις

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η έννοια της σύνταξης διαφέρει από την έννοια του συνταξιούχου και ότι ένας συνταξιούχος δύναται να λαμβάνει μια ή και περισσότερες συντάξεις από έναν ή περισσότερους φορείς κύριας και επικουρικής συντάξεως.

Σχετικά με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, και αντλήθηκαν από τους πίνακες του συστήματος Ήλιος, το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ποσά που αναφέρονται στους περισσότερους πίνακες αφορούν μικτά ποσά, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή των πέντε μνημονιακών περικοπών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τα τελικά πληρωτέα ποσά συντάξεων, τα οποία προκύπτουν μετά και την παρακράτηση του φόρου, υγειονομικής περίθαλψης και των λοιπών, προ και μετά φόρου, κρατήσεων που κάθε σύνταξη συνήθως έχει.

Ο κ. Πετρόπουλος απαντά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στις συντάξεις και τα επιμέρους θέματα σχετικά με το σχεδιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ότι θα αντιμετωπιστούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου που έχει ανοίξει με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της ταυτόχρονης επίτευξης της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας».

Στους βουλευτές απάντησε εγγράφως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης παραπέμποντας τους βουλευτές στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρει επίσης ότι με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, δεν διευκρινίζεται εάν στις περισσότερες από μία συντάξεις που καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο, περιλαμβάνεται και σύνταξη του Δημοσίου και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες συνταξιούχων που λαμβάνουν περισσότερες από τρεις συντάξεις ή λαμβάνουν σύνταξη που υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα με τη συνταξιοδοτική νομοθεσία δεν καταβάλλεται διπλή σύνταξη από το Δημόσιο, με εξαίρεση ελάχιστες κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου (βουλευτές, επιζώντες σύζυγοι που δικαιούνται σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, παθόντες στην Υπηρεσία και ένεκα ταύτης, ιερείς).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή