Τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περ. Αττικής για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της

Τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περ. Αττικής για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροποποίηση του προϋπολογισμού της προχώρησε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, για να εγγράψει σε αυτόν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της, έτσι ώστε αυτός να εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Με την απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθίσταται δυνατή η ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας και των λοιπών δαπανών της (καταβολή επιδομάτων νεφροπαθών, κ.α.). Εξαιτίας της αναπομπής του προϋπολογισμού της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής λόγω μη εγγραφής σε αυτόν της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Αττικής δεν διέθετε, από 1ης Ιανουαρίου 2016, εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

«Το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής είναι πάρα πολύ σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικών παιχνιδιών και, ενίοτε, συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων», τόνισε μεταξύ άλλων κατά την παρέμβασή της, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας την «αναγκαιότητα διασφάλισης της καταβολής των μισθών στους υπαλλήλους».

Η κα Δούρου υπογράμμισε ότι η εγγραφή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, «δεν ήταν η πρώτη μας επιλογή», προσθέτοντας ότι «σήμερα τα δεδομένα επιβάλλουν την εγγραφή της σχετικής πίστωσης ύστερα από την υιοθέτηση από το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σειράς προϋποθέσεων που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της παράταξης «Δύναμη Ζωής», αποφάσισε κατά πλειοψηφία, ότι η εγγραφή της μισθοδοσίας αποτελεί αναγκαία λύση για την αδιάλειπτη λειτουργία της Περιφέρειας και την πληρωμή των εργαζομένων σε αυτή. Επίσης «ότι το θέμα της μισθοδοσίας θα αποτελέσει αιχμή ενταγμένη στο πλαίσιο της γενικότερης διεκδίκησης άρσης του αντιδημοκρατικού και αντι-αυτοδιοικητικού πλαισίου, που θέτει ο Καλλικράτης».

Η απόφαση αυτή του ΠΕ.ΣΥ κρίθηκε αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη, πέρα από την αναπομπή και την εμμονή του υπουργείου, να μην υιοθετήσει «τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την περαιτέρω υπονόμευση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ β’ βαθμού, η οποία έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την δραματική μείωση των ΚΑΠ». Αναγκαία υπήρξε επίσης η απόφαση αυτή, λόγω και της «αναντίστοιχης με τις απαιτήσεις, στάση των υπόλοιπων Περιφερειών οι οποίες ενέγραψαν εξαρχής την μισθοδοσία στους προϋπολογισμούς τους», μεταθέτοντας «στις πλάτες των εργαζομένων και των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής τις συνέπειες ενός αγώνα που αφορά το σύνολο των ΟΤΑ Β’ Βαθμού και των εργαζομένων σε αυτούς».

Στην εισήγησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος, αναφέρθηκε στις τρεις βασικές ρυθμίσες που συνθέτουν το «νέο πλαίσιο» που διαμορφώθηκε μετά από τις παρεμβάσεις της διοίκησης της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση και την ΕΝΠΕ και αφορούν: «Νέο ΚΑΕ στον κρατικό προϋπολογισμό, αποκλειστικά για τη μισθοδοσία, αυτοτελείς αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών αποκλειστικά για την μεταφορά των δαπανών μισθοδοσίας στις Περιφέρειες, καθώς και καθεστώς ακατάσχετου ειδικού λογαριασμού μισθοδοσίας, από τον οποίο θα γίνεται η πληρωμή του προσωπικού».

Στο σύνολό της σχεδόν, η αντιπολίτευση εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την εγγραφή της μισθοδοσίας στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, εμμένοντας στην καταβολή των μιαθών των υπαλλήλων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με παράλληλη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Από την πλευρά του ο σύλλογος των εργαζομένων, απέδωσε τη δημιουργία του νέου κωδικού στην «πίεση των εργαζομένων» και εκτίμησε ότι η πίεση των Περιφερειακών Αρχών προς την κυβέρνηση έπρεπε να ενταθεί ακόμη και με «κλείσιμό τους». Εκτιμά επίσης, ότι το πρόβλημα στη μισθοδοσία θα εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια όταν «οι αστικές κυβερνήσεις ξεδιπλώσουν τη λογική της ‘’αποκέντρωσης’’ φορολογικής, διοικητικής, αρμοδιοτήτων, κλπ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή