«Νονός» βοηθούσε τους Πυρήνες

«Νονός» βοηθούσε τους Πυρήνες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις οδηγίες και τη συνδρομή φυλακισμένου «νονού» της νύχτας σχεδιάστηκε και θα υλοποιείτο η επιχείρηση απόδρασης των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΠΦ) από τις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτό επισημαίνεται στο πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το σχέδιο «Γοργοπόταμος», που αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού και των συνεργών του, αρχές Ιανουαρίου 2015. Στο δικαστικό έγγραφο, ο βαρυποινίτης περιγράφεται ως «ισχυρός άνδρας της νύχτας που είναι έγκλειστος» και συνδέεται με «υποθέσεις νοθείας καυσίμων και βομβιστικές επιθέσεις στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της Νύχτας». Ωστόσο, δεν κατονομάζεται από τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών και δεν διώκεται για την ανάμειξή του στην υπόθεση.

Στην αλληλογραφία που αντάλλασσαν (το 2014) τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ με ασύλληπτους, τότε, συνεργούς τους, ο βαρυποινίτης αναφέρεται συνθηματικά άλλοτε ως «Κεφάλας» και άλλοτε ως «Βουκεφάλας». «Πιθανόν να πρόκειται για ισχυρό άνδρα της νύχτας που είναι έγκλειστος. Δεν είχε φυσική παρουσία στο σχέδιο αλλά έδινε τους κατάλληλους ανθρώπους και τα κατάλληλα μέσα για να υλοποιηθεί το σχέδιο απόδρασης» αναφέρει το βούλευμα. Προκύπτει ότι με τη μεσολάβησή του βρέθηκε το εξοχικό σπίτι, στο οποίο βρήκε καταφύγιο ο Ξηρός μετά την απόδρασή του από τον Κορυδαλλό τον Γενάρη του 2014. Επίσης, φέρεται να έδωσε εντολή σε άνθρωπο εμπιστοσύνης του να παρασκευάσει τα εκρηκτικά που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την ανατίναξη του μαντρότοιχου της φυλακής. «Για την παρασκευή της εκρηκτικής ύλης, φρόντισε να τους δώσει έναν δικό του έμπιστο άνθρωπο που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του στην παρασκευή ανάλογων εκρηκτικών υλών που τοποθετήθηκαν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της Νύχτας και στη νοθεία καυσίμων» αναφέρει το βούλευμα.

Στην κρυπτογραφημένη αλληλογραφία που αντάλλασσαν τα μέλη της ΣΠΦ με τους συνεργούς τους, ο παρασκευαστής των εκρηκτικών αποκαλείται κωδικοποιημένα «Μάγειρας». Εκτελούσε εντολές του «Κεφάλα» δίχως να γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με το σχέδιο, φίλοι του «Κεφάλα» θα τοποθετούσαν στην περίμετρο των φυλακών βόμβες – εκρηκτικούς μηχανισμούς που θα πυροδοτούσαν με κινητά τηλέφωνα. Ως άνθρωπος του «Κεφάλα» περιγράφεται και ο πρώην αστυνομικός της ΕΚΑΜ (αναφέρεται κωδικοποιημένα ως «φίλος»), ο οποίος είχε αναλάβει να εξασφαλίσει τα όπλα και τα εκρηκτικά που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του σχεδίου «Γοργοπόταμος». Ο «φίλος» είχε τα καλάσνικοφ και τα υπόλοιπα πολεμοφόδια κρυμμένα σε χωριό της Πελοποννήσου, όπου συνελήφθη.

Κατά τα λοιπά, από το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών προκύπτει ακόμα ότι:

• Το κωδικό όνομα «Ρωξάνη» αντιστοιχεί σε ανδρόγυνο, πιθανόν από την Αγγλία, που επρόκειτο να μετάσχει στο σχέδιο απόδρασης.

• Ως «Καραλιβαναίοι» περιγράφονται καταζητούμενοι αναρχικοί – ληστές τραπεζών, που θα συνέδραμαν στη χρηματοδότηση του σχεδίου απόδρασης.

• Σε περίπτωση έκρηξης του δέματος-βόμβας που ταχυδρόμησαν στο Α.Τ. Ιτέας, τα μέλη της ΣΠΦ θα αναλάμβαναν την ευθύνη της επίθεσης ως «Σέχτα Επαναστατών».

• Με επιστολή τους την 21η Ιουνίου 2014 τα μέλη της ΣΠΦ απαντούν στον Χρ. Ξηρό λέγοντάς του ότι δεν θα είχαν πρόβλημα να χρησιμοποιήσει τα δύο πιστόλια της «παλιάς εταιρείας», εννοώντας τα όπλα-ταυτότητα της «17 Νοέμβρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή