ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ελλάδα τα λείψανα των πεσόντων και αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο

stin-ellada-ta-leipsana-ton-pesonton-kai-agnooymenon-sti-megaloniso-2118722

Με ειδική πτήση μεταγωγικού C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα από την Κύπρο στην Ελλάδα τα λείψανα έξι Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη μεγαλόνησο. Χθες, σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η τελετή παραλαβής των λειψάνων, στην οποία είχαν προσκληθεί οι συγγενείς των έξι, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Βίτσα. Πρόκειται για τους πεσόντες συνταγματάρχη Σωτήρη Σταύρου, ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη, Νικόλαο Καβροχωριανό, Νικόλαο Τσιγγαρόπουλο, δεκανέα Δημήτρη Τσούκα και στρατιώτη Ζαχαρία Καρδάρα.

Η άφιξη του μεταγωγικού αεροσκάφους αναμένεται στις 12 το μεσημέρι, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας. Τα λείψανα θα μεταφερθούν με εποχούμενη πομπή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου στις 13.30 θα τελεσθεί η επίσημη υποδοχή άφιξής τους στην Ελλάδα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του, Χριστόφορου Φωκαΐδη, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων συλλόγων συγγενών πεσόντων-αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου. Ακολούθως, θα τελεσθεί τρισάγιο.

Κατά τον χαιρετισμό του στη χθεσινή τελετή παραλαβής των λειψάνων, ο κ. Βίτσας, απευθυνόμενος στις οικογένειες των πεσόντων, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την καρτερικότητά τους και την αστείρευτη υπομονή, με την οποία επί δεκαετίες αναζητούν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. «Να είστε σίγουροι πως αυτοί που αναζητούν θα είναι συμπαραστάτες μας στην προσπάθεια που κάνουμε να βρεθούν όλοι, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους, να αναπαυθούν όλοι».

Ο κ. Καμμένος, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον κ. Φωκαΐδη χθες στο ΥΠΕΘΑ, τόνισε ότι «η αναγνώριση εκείνων που αγωνίστηκαν το 1974, κατά τη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής, οδηγεί σε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν να κλείσουν οι παλιές πληγές και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη».

Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή. Ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν να διαδραματίσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο ως βασικοί πυλώνες ασφάλειας και δημοκρατίας στην περιοχή.