SOS από ΜΚΟ για Ειδομένη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην άμεση επαναλειτουργία του καταυλισμού στην Ειδομένη ζητούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εργάζονται για τους πρόσφυγες στη Βόρειο Ελλάδα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, περιμένοντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Οι τοπικές αρχές, ωστόσο, αντιδρούν στην επαναλειτουργία του καταυλισμού ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων κοντά στα σύνορα αλλά και να μην παραμείνουν όσοι δεν επιτρέπεται να διέλθουν των συνόρων.

Ειδικότερα, πρόκειται για καταυλισμό με σκηνές που στήθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο από τις ΜΚΟ στην Ειδομένη, όταν είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άτομα, ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα και μπορεί να στεγάσει περίπου 2.500 άτομα. «Ο καταυλισμός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών για στέγη, θέρμανση, φαγητό, ιατρική φροντίδα, ενώ διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις υγιεινής και ειδικό χώρο για παιδιά» αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι Οργανώσεις «Γιατροί χωρίς σύνορα», «Save the Children», «Γιατροί του κόσμου», «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», «Praksis» «Αρσις» και International Autonomous Volunteers in Idomeni.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου (σ.σ. ο προσωρινός καταυλισμός εκκενώθηκε ειρηνικά από 400 αστυνομικούς στις 9 Δεκεμβρίου) τα πούλμαν με τους πρόσφυγες φτάνουν τμηματικά στην Ειδομένη εφόσον στη διαδρομή πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις αρχές. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια να φτάνουν στα σύνορα μόνο εκείνοι που μπορούν να περάσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πάντως, όσοι κατευθύνονται προς την Ειδομένη αναγκάζονται από τις αρχές να παραμείνουν για ώρες ή και μέρες κάποιες φορές σε ένα βενζινάδικο στο Πολύκαστρο, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ παιδιά και άρρωστοι κοιμούνται στο χώμα σε θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν. «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη δεδομένης της ύπαρξης επαρκών εγκαταστάσεων μόλις 20 χιλιόμετρα πιο μακριά. Για την ώρα, ο καταυλισμός παραμένει άδειος, χωρίς εξηγήσεις για τους λόγους που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί» λέει ο Αντώνης Ρήγας, Συντονιστής του Προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η Στεφανία Πανταζή, Συντονίστρια της Praksis στην Ειδομένη τονίζει ότι η παραμονή των προσφύγων στο βενζινάδικο αφήνει ενήλικες και παιδιά εκτεθειμένους σε κινδύνους και αποτελεί καταπάτηση της αξιοπρέπειας των προσφύγων.

Συλλήψεις στην Αθήνα

Στο μεταξύ, δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ στη διάρκεια περιπολίας τους την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας συνέλαβαν έναν Ελληνα οδηγό τουριστικού λεωφορείου, 47 ετών και δύο αλλοδαπούς συνεργούς του, έναν Αφγανό 27 ετών και έναν Ιρακινό 36 ετών. Οι τρεις άνδρες κατηγορούνται ότι συντόνιζαν την έξοδο από την Ελλάδα παράτυπων μεταναστών διαφόρων υπηκοοτήτων. Ο αστυνομικός έλεγχος από τους άνδρες της ΔΙΑΣ έγινε στη λεωφόρο Αχαρνών, ενώ με τη συνδρομή εκπαιδευμένων αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής διαπιστώθηκε ότι 20 από τους επιβάτες του πούλμαν ήταν εφοδιασμένοι με πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα. Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση παράνομης εξόδου μεταναστών και οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή