ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακατανομή 3,9 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας προσφύγων

anakatanomi-3-9-dis-eyro-gia-tin-enischysi-ton-domon-filoxenias-prosfygon-2119285

Την ανακατανομή 3,9 δισ. ευρώ από τους πόρους EE Grants προς ενίσχυση των δομών φιλοξενίας προσφύγων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη τροποποίηση  επιπλέον € 3.985.000 θα δοθούν για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.  Οι πόροι προέρχονται κυρίως από άλλα προγράμματα (ειδικότερα GR01-Τεχνικής Βοήθειας και GR02-Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων). ΜΕ την ενίσχυση του Προγράμματος GR05-Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για την υποδοχή και ταυτοποίηση νεοεισερχομένων και για τη φιλοξενία ευπαθών ομάδων – βοήθεια στις εθελούσιες επιστροφές, οι πόροι των EEA Grants συμβάλουν καθοριστικά στην εφαρμογή της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ειδικά για το πρόγραμμα GR02, η συμφωνία προβλέπει ότι τυχόν επιπλέον κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των έργων  θα διατεθούν από το επόμενο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ (2014-2021) αν χρειαστεί:

• € 1.315.000 από τα μη χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια των Προγραμμάτων GR01 (ΤΑ) και GR02 (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων ) πηγαίνουν στο Πρόγραμμα GR05 (Επείγουσες ανάγκες για την υποδοχή και την προβολή των νέων αφίξεων και για τη στέγαση ευπαθών ομάδων. Βοήθεια για εκούσιες επιστροφές).

• € 2.000.000 από το Πρόγραμμα GR02 (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων) στο Πρόγραμμα GR 05. Οι Δότριες Χώρες υπέδειξαν ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των έργων σε συμβάσεις του προγράμματος GR02, θα διατεθούν από το επόμενο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ (2014-2021) αν χρειαστεί.

• Επιπλέον € 670.000 θα μεταφερθούν από το Πρόγραμμα GR06 (Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των εθνικών συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης) στο Πρόγραμμα GR05.

Η παραπάνω εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης, αλλά και της σοβαρής διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής πλευράς, ενισχύει σημαντικά το δύσκολο και απαιτητικό έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και επιβεβαιώνει τη σταθερή ελληνική θέση για την αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας.