ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διοικητική έρευνα για τις ενέργειες αστυνομικών στην Κω

kosdiamartyria

Η διενέργεια διοικητικής έρευνας, σχετικά με ενέργειες αστυνομικών στο νησί της Κω, όπως αποτυπώνονται σε βίντεο, που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο μέσω ιστοσελίδων και ενημερωτικών εκπομπών διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση είναι τα τελευταία 24ωρα εκρηκτική, αφού κάτοικοι του νησιού μπλόκαραν τους δρόμους που οδηγούν στο στρατόπεδο του χωριού Πύλι, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να φτιάξει χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών (hotspot).

Μάλιστα στο σημείο βρίσκονταν άνδρες των ΜΑΤ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών, οι οποίοι απώθησαν τους συγκεντρωμένους, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο στρατόπεδο. Κατά τη συμπλοκή, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, δύο κάτοικοι του νησιού τραυματίστηκαν και διακομίσθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο (στο χέρι τραυματίστηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας Ασφενδιού Στ. Μαλιλής), ενώ άλλοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τα ίδια επεισόδια, σημειώθηκε και προσαγωγή δημοσιογράφου που κάλυπτε τη διαμαρτυρία.

Εκκληση του δημάρχου Κω στον πρωθυπουργό για εκτόνωση της κατάστασης

Πρωτοβουλία εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Κω ανέλαβε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Δήμαρχος Κω απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Κω, ώστε να μην υπάρξει ένταση και κλιμάκωση των επεισοδίων.

Ταυτόχρονα ζητά να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot στο νησί και η κυβέρνηση να δεχθεί να συζητήσει την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος της Κω για να δημιουργηθεί μόνο ένας χώρος καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.

Ο Δήμος Κω είχε καταθέσει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση προτείνοντας μάλιστα 10 δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα 4-7 στρεμμάτων, στα οποία μπορούσε να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ και να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης αναφέρει:

«Κάνω έκκληση στον κ. πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Κω για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ζητώ να αποδεχθεί η κυβέρνηση την μόνη ρεαλιστική και κοινωνικά αποδεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος».