Δυναμικό «παρών» επιστημονικών φορέων, συνδικάτων

Δυναμικό «παρών» επιστημονικών φορέων, συνδικάτων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενάντια στην προωθούμενη κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προσανατολίζονται τα συνδικάτα και οι επιστημονικοί φορείς της χώρας που συμμετείχαν και χθες δυναμικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών. Μάλιστα, το μεσημέρι, πριν από την κορύφωση των κινητοποιήσεων, μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι πραγματοποίησαν μουσική διαμαρτυρία στην πλατεία Κλαυθμώνος, δίπλα στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, απαιτώντας την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τις επαγγελματικές ομάδες, αφού παρασχεθούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες και αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των εμπόρων και βιοτεχνών, καθώς ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ παράλληλα με τα Βιοτεχνικά και Εμπορικά Επιμελητήρια αντιδρούν όχι μόνο στην κυβερνητική πρόταση, αλλά και στην εξαίρεση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από τις νέες βελτιωμένες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ εκφράζοντας την αλληλεγγύη των δημοσίων υπαλλήλων στα αιτήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της χώρας. Σημαντική παρουσία είχε και η ΠΟΕ ΟΤΑ, που εκτιμά πως μέσω και του νέου ασφαλιστικού σχεδίου συνεχίζεται η προσπάθεια «φτωχοποίησης της κοινωνίας».

Οι επιστημονικοί φορείς, που αρνούνται να συμμετάσχουν σε διάλογο με την κυβέρνηση χωρίς επίσημα στοιχεία, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Eτσι, οι μηχανικοί απεργούν – απέχουν από τη συμμετοχή τους σε τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών, καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. επιτροπές αρχιτεκτονικού ελέγχου, αυθαιρέτων κ.λπ., περιλαμβανομένων και των επιτροπών δημοπράτησης) έως και τις 19/2/2016. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός ξεκαθάρισε πως ακόμη και μετά τις βελτιωμένες προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό, οι επιβαρύνσεις για τους μηχανικούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες είναι υπέρμετρες. «Ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία, αριθμούς και μελέτες πριν ξαναπροσέλθουμε σε διάλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αν η κυβέρνηση ή οι θεσμοί δεν μπορούν να κάνουν τις μαθηματικές ασκήσεις των μελλοντικών προβολών του ασφαλιστικού συστήματος, ας δώσουν επισήμως όλα τα στοιχεία στους επιστήμονες να να δουλέψουν οι ίδιοι. «Μέχρι τότε όμως, χωρίς στοιχεία και με ένα σχέδιο ασφαλιστικού χωρίς ουσιαστική βάση, δεν μπορούμε να συζητάμε», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή