Δριμύ «κατηγορώ» από 25 προέδρους Σ.Ι.

Δριμύ «κατηγορώ» από 25 προέδρους Σ.Ι.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπονόμευση του έργου τους από «κατεστημένα κέντρα» και «κυβερνητικούς παράγοντες» διαπιστώνουν 25 διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι επιστήμονες που ηγούνται των Συμβουλίων των πανεπιστημίων της χώρας.

Σε επιστολή τους τονίζουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αρνείται οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί τους, ενώ σημειώνουν ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελούν επιστροφή στο παρελθόν. Σημειώνουν, μάλιστα, σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον χώρο της παιδείας προσβάλλουν κάθε έννοια του αυτοδιοίκητου και αναδιατάσσουν με πελατειακή λογική τους διακριτούς ρόλους των ιδρυμάτων. Μεταξύ των 25 που υπογράφουν την επιστολή βρίσκονται οι καθηγητές Γεώργιος Τσώκος από το Χάρβαρντ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Richard Hunter από το Κέμπριτζ, πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Γαβράς από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών και Αμεντέο Οντόνι, από το MIT, πρόεδρος Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπενθυμίζουν πως η πανεπιστημιακή κοινότητα ενέκρινε τον θεσμό των Συμβουλίων, συμμετέχοντας στις εκλογικές διαδικασίες του 2012, με ποσοστά της τάξης του 80%. «Στο έργο τους αυτό (τα Συμβούλια) αντιμετώπισαν, στα περισσότερα ιδρύματα, τη συνεχή αμφισβήτηση και υπονόμευση του ρόλου τους από κατεστημένα κέντρα που έβλεπαν να κλονίζεται η ανεξέλεγκτη δράση τους. Παράλληλα, και η ίδια η ελληνική πολιτεία δεν υποστήριξε επαρκώς τις δομικές και ουσιαστικές αλλαγές που η ίδια θεσμοθέτησε, επιλέγοντας την τακτική της αδράνειας και των εξισορροπιστικών παρεμβάσεων».Συμπληρώνουν ακόμη ότι «στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, το σύνολο των θεσμικών μεταβολών που έφερε ο Ν. 4009/2011 τέθηκε υπό αμφισβήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης, σε μια απόπειρα επιστροφής στο παρελθόν, ενώ τα Συμβούλια δέχθηκαν –σε θεσμικό αλλά και προσωπικό επίπεδο– πρωτοφανείς επιθέσεις απαξίωσης του ρόλου τους από κυβερνητικούς παράγοντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή