Εκρηκτική η κατάσταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Εκρηκτική η κατάσταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτικό σκηνικό διαμορφώνεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των μεθοριακών σταθμών από Έλληνες αγρότες και -με την μορφή αντιποίνων- Βούλγαρους οδηγούς και ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων από την άλλη πλευρά.

Η παράταση του αποκλεισμού συσσωρεύει, ώρα με την ώρα, μέρα με την μέρα “εύφλεκτη ύλη”, τα νεύρα τεντώνουν, ο “πυρετός” ανεβαίνει και στις δυο πλευρές, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται και οι ελπίδες να ανοίξουν τα σύνορα στρέφονται στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών στο Μαξίμου.

Όμως ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης-αγροτών δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα σύνορα θα ανοίξουν, αφού τα μπλόκα στα βόρεια σύνορα με πιο αδιάλλακτο και ισχυρό αυτό του Προμαχώνα, δεν συμφωνούν με την επιχειρούμενη προσέγγιση και ούτε θα συμμετάσχουν στην συνάντηση.

Οι επιπτώσεις από τον παρατεταμένο αποκλεισμός των διαβάσεων, αρχίζουν να ξεφεύγουν από το πεδίο της οικονομίας και να ακουμπούν τις διμερείς σχέσεις με την βουλγαρική κυβέρνηση να καταγγέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Αθήνα και να αξιώνει αποζημιώσεις από την Ελλάδα, ενώ δια στόματος πρωθυπουργού κ. Μποικο Μπορίσωφ, να επιστρατεύει, υπενθυμίζοντας μας με κάθε ευκαιρία, και την θετική επί του παρόντος στάση που κρατά στο προσφυγική ζήτημα η Σόφια.

Πως έχει μέχρι τώρα η κατάσταση στα σύνορα: Στον Προμαχώνα, απ' όπου γίνεται ο κύριος όγκος του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου τους Βουλγαρίας, η διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών των χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία, διέρχονται φορτηγά με εμπορεύματα απ όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, λεωφορεία με τουρίστες από την Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία κ.λ.π, η διάβαση παραμένει κλειστή.

Από τη μια πλευρά την έχουν αποκλείσει Έλληνες αγρότες από την περιοχή των Σερρών και από την άλλη Βούλγαροι ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων που αξιώνουν την απομάκρυνση των τρακτέρ στην ελληνική μεθόριο ώστε να καταστεί απρόσκοπτη η διέλευσή τους.

Οι προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση με το άνοιγμα μερικών ωρών από τους Έλληνες αγρότες των διαβάσεων ώστε να περάσουν τα οχήματα που σχηματίζουν ουρές στο βουλγαρικό αλλά και στο ελληνικό έδαφος δεν απέδωσαν, καθώς οι Βούλγαροι οδηγοί αρνούνται να ανοίξουν τον δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για συνεχή αθέτηση των συμφωνιών εκ μέρους των μπλόκων των αγροτών.

Έτσι, σήμερα από το πρωί καταγράφονταν ουρές φορτηγών, που όλο και μεγάλωναν, σε μήκος είκοσι τριών χιλιομέτρων στο ελληνικό έδαφος και δεκαπέντε χιλιομέτρων στο βουλγαρικό. Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί και στους άλλους μεθοριακούς σταθμούς των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στην Εξοχή, Νυμφαία και Ορμένιο, όπως και στα σύνορα με την Τουρκία στο τελωνείο των Κήπων.

Χθες τον Προμαχώνα επισκέφθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Σόφια κ. Δημοσθένης Στοϊδης ενώ κατέφθασε και εγκαταστάθηκε εκεί, στο βουλγάρικο τελωνείο, ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας κ. Ιβάϊλο Μοσκοφσκι, ο οποίος διακήρυξε πως δεν πρόκειται να φύγει από εκεί μέχρις ότου ανοίξει εντελώς η διάβαση με την αποχώρηση των Ελλήνων αγροτών.

Οι αποκλεισμοί δείχνουν να επηρεάζουν αρνητικά την κοινή γνώμη της Βουλγαρίας που θεωρεί αδιανόητο να πληρώνει η χώρα τους την διαμάχη των Ελλήνων αγροτών με την κυβέρνηση των Αθηνών. Το θέμα “παίζει” πολύ ψηλά στην επικαιρότητα καθημερινά με οξύτατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσία και του εμπορικού κόσμου, αλλά και διαμαρτυρίες απλών ανθρώπων.

“Εμένα με πιέζουν οι Ευρωπαίοι να κλείσω τα σύνορα με την Ελλάδα, εγώ αρνούμαι και εκείνοι τα κλείνουν μόνοι τους”, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ενώ ένας γεωργός είπε σε τηλεοπτικό σταθμό. “Ωραίοι είναι οι Έλληνες με τα τρακτέρ. Θησαύρισαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις δικές μας και τώρα θέλουν να καταστρέψουν και εμάς, που είμαστε οι πιο φτωχοί αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δίκαιο αυτό;”

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή