Παιχνίδια της Αγκυρας με εμπλοκή ΝΑΤΟ

Παιχνίδια της Αγκυρας με εμπλοκή ΝΑΤΟ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα είναι οι τελικοί κριτές του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ναυτικής μοίρας που θα περιπολεί στο Αιγαίο, καθώς, λόγω του «παζαριού» της Αγκυρας στην επιτροπή που συνεδριάζει σε στρατιωτικό επίπεδο, ανακύπτουν διαρκώς θέματα και διαφωνίες, ιδίως ως προς την επαναπροώθηση των προσφύγων. Διαφορετικές πηγές συγκλίνουν στην πληροφορία ότι βασικός λόγος καθυστέρησης στη χάραξη επιχειρησιακού σχεδιασμού, ήταν η στάση του Τούρκου ανώτατου αξιωματικού ο οποίος διαφωνούσε με την επαναπροώθηση των προσφύγων που θα εντοπίζονται εν πλω, στα τουρκικά παράλια. Ωστόσο, η επαναπροώθηση των πλεούμενων με πρόσφυγες στα παράλια της Ανατολίας, αναφερόταν ρητά και στη συμφωνία των οκτώ σημείων που συνήφθη ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 11 Φεβρουαρίου και η άρνησή της δεν έγινε δεκτή από τους υπόλοιπους εκπροσώπους στη Στρατιωτική Επιτροπή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν και οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν έθεσαν ευθέως το ζήτημα αναίρεσης του όρου της επαναπροώθησης, ήγειραν, ωστόσο παράπλευρα θέματα τα οποία, αν γίνουν δεκτά, ακυρώνουν τη δυνατότητα επιστροφής στην Ανατολία προσφύγων που θα ανακόπτονται εν πλω.

Συζήτηση έγινε τις προηγούμενες ημέρες και για το καθεστώς περιπολιών στα Δωδεκάνησα, τη θέση που θα λαμβάνουν τα νατοϊκά πλοία, καθώς και το εύρος που θα προσλάβει η χρήση πτητικών μέσων στην επιχείρηση επιτήρησης της περιοχής. Για την ελληνική πλευρά εξόχως σημαντική είναι η υπόθεση του Καστελλόριζου, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες ως σημείο διοχέτευσης προσφύγων αρκετές φορές πολλαπλάσιων του μόνιμου πληθυσμού του νησιού. Πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις στις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής αφορούν σχεδόν πάντα τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες μοιάζουν εκ πρώτης όψεως ασήμαντες, ωστόσο μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά την εκτέλεση μιας επιχείρησης. Βάσει όσων πληροφοριών υπάρχουν ώς τώρα, οι ανώτατοι αξιωματικοί της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει σήμερα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος αύριο θα τεθεί στην έγκριση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) στο επίπεδο των πρέσβεων-Μόνιμων Αντιπροσώπων. Οπως έγινε γνωστό ύστερα από σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, οι περιπολίες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν από αύριο.

Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας υπαινίχθηκε ότι η σκληρή τουρκική στάση στο θέμα των επαναπροωθήσεων οφείλεται και στην παραδοσιακή διάσταση απόψεων ανάμεσα στο πολιτικό και το στρατιωτικό κατεστημένο της γειτονικής χώρας. «Οι Τούρκοι στρατηγοί αρνούνται και η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει περισσότερο» είπε ο κ. Μουζάλας. Η στάση της Αγκυρας προκαλεί ανησυχία και στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η οπισθοχώρηση της Τουρκίας στο θέμα του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε (Focus 103,6), η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Από την ελληνική πλευρά παρακολουθείται η τουρκική κινητικότητα των τελευταίων ημερών, σε αέρα και θάλασσα.

Χθες, σχηματισμός έξι τουρκικών F-16 και δύο αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας CN-235, παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και το FIR Αθηνών 36 φορές. Ενα ζεύγος F-16 αποκόπηκε από τον σχηματισμό, εισήλθε στο FIR μεταξύ Χίου και Λέσβου, ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, και μετά εξήλθαν νοτίως της Σάμου. Παράλληλα, βάσει της NAVTEX των τουρκικών αρχών, θα φανεί αν τις επόμενες ημέρες θα ανοιχτεί στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ». Τα πολεμικά πλοία της νατοϊκής μοίρας SNMG 2 που έχουν φτάσει στο Αιγαίο, παραμένουν αδρανή. Το ιταλικό Libeccio αποχώρησε από τη μοίρα, το γερμανικό Bonn και το καναδικό Fredericton είναι ελλιμενισμένα στη βάση της Σούδας, ενώ χθες στο Αιγαίο έπλεαν μόνο η φρεγάτα «Σαλαμίς» (μεταξύ Λέσβου και Λήμνου) και το τουρκικό «Μπαρμπαρός» με πορεία από το Κρητικό Πέλαγος προς το Ικάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή