Β. Θάνου: Εχω υποχρέωση να προστατεύω το κύρος της θεσμικής μου θέσης

Β. Θάνου: Εχω υποχρέωση να προστατεύω το κύρος της θεσμικής μου θέσης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι πανεπιστημιακοί  θα πρέπει «να συστήσουν στον συνάδελφό τους – συντάκτη των εις βάρος της προσβλητικών και δυσφημιστικών εκφράσεων να αποσύρει από το διαδίκτυο τις φράσεις αυτές, και όχι να συστήνουν στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να αποσύρει την μήνυσή της», αναφέρει η Βασιλική Θάνου σε ανακοίνωσή της, επανερχόμενη στο θέμα της μηνύσεως της σε βάρος του καθηγητή  Σταύρου Τσακυράκη.

Η κα Θάνου με «ιδιαίτερη έκπληξη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,  διαπιστώνει ότι «πολύ μικρός αριθμός καθηγητών» υποστηρίζει ότι «εκφράσεις απευθυνόμενες εναντίον προσώπου, το οποίο έχει  και την ιδιότητα του πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως "αφελής και πολιτικάντης" συνιστούν απλή κριτική».

Ωστόσο, συνεχίζει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, «περιέργως παραλείπουν να αναφέρουν και το υπόλοιπο τμήμα του εις βάρος της δημοσιεύματος, το οποίο ο μηνυόμενος εξακολουθεί να διατηρεί αναρτημένο μέχρι σήμερα» και το οποίο αναφέρει:“Η επιστολή της κυρίας Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτησή της”.

«Είναι δικαίωμα τους, βεβαίως, οι προσυπογράφοντες τη δήλωση να έχουν την άποψη αυτή», επισημαίνει ακόμη η κα Θάνου και συμπληρώνει:

«Είναι όμως, επίσης δικαίωμα μου να έχω αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι οι εκφράσεις αυτές προφανώς είναι εξυβριστικές και δυσφημιστικές και προσβάλλουν την προσωπικότητά μου και την δικαστική μου ιδιότητα, και κατά συνέπεια είναι δικαίωμά μου να στρέφομαι δια της νομίμου οδού, κατά του χρησιμοποιούντος εναντίον μου τέτοιες εκφράσεις».

Ασφαλώς, προσθέτει, «υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας  της έκφρασής», αλλά, σημειώνει, ότι «υπάρχει επίσης και το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας, το οποίο οι δηλούντες φαίνεται ότι θέλουν να παραγνωρίζουν».

Ο κ. Τσακυράκης, σύμφωνα με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, «ενήργησε σε κάθε περίπτωση, καθ΄ υπέρβαση του αντικειμενικά αναγκαίου μέτρου, που επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας, χωρίς καμία πρόκληση από μέρους μου και παρότι εγνώριζε, ως καθηγητής του Δικαίου, την έλλειψη της αναγκαιότητας αυτής».

«Αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωσή μου να προστατεύω το κύρος της θεσμικής θέσης την οποία έχω την τιμή να κατέχω και συνεπώς δικαιούμαι και υποχρεούμαι να μην ανέχομαι ενέργειες, οι οποίες συνιστούν προσπάθεια προσβολής του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης», καταλήγει η κα Θάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή