ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκάπηλων στη Φθιώτιδα

arxaia1

Στα χέρια αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έπεσαν τρία άτομα, ηλικίας 41, 50 και 63 ετών, που κατηγορούνται για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ, καθώς και για οπλοκατοχή.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση υπόθεσης για παράνομες ανασκαφές εντός αρχαιολογικού χώρου με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων στην περιοχή Μελιταίας Φθιώτιδας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι τρεις δράστες, που από το 2013 προέβαιναν συστηματικά σε αγορές αρχαιοτήτων. καθώς και σε ανασκαφές, τα ευρήματα των οποίων στη συνέχεια διέθεταν προς πώληση.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα τα οποία επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης, κατασχέθηκαν τρείς ανιχνευτές μετάλλων, δύο πιστόλια, δύο κυνηγετικές καραμπίνες, ένας ηλεκτρικός εκκενωτής ρεύματος, 442 φυσίγγια, πέντε ασύρματοι, ένα GPS και μία φωτογραφική μηχανή

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα, λόγω της σπουδαιότητας και της ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας τους, θα παραδοθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας.