Εως τις 13 Μαΐου οι αιτήσεις για τα Πειραματικά Σχολεία

Εως τις 13 Μαΐου οι αιτήσεις για τα Πειραματικά Σχολεία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 και στις 22 Ιουνίου κληρώνει φέτος για τους μαθητές που θέλουν να φοιτήσουν στα Πειραματικά Σχολεία από το επόμενο σχολικό έτος 2016-2017. Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, δημοσιοποιώντας και τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων.

Από την άλλη, το υπουργείο αρκέσθηκε σε μία διαδικαστική ανακοίνωση, χωρίς να συμπεριλάβει ποιοτικά στοιχεία για το έργο των Πειραματικών, όπως εξελίχθηκαν μετά την αλλαγή πλαισίου λειτουργίας επί Α. Μπαλτά – Τ. Κουράκη. Γίνεται αξιολόγηση στα Πειραματικά (ή έστω «αποτίμηση», όπως είναι ο όρος του υπουργείου για την αξιολόγηση) ή μήπως μετατρέπονται σταδιακά σε συμβατικά σχολεία;

Ειδικότερα, κάθε μαθητής δικαιούται να διεκδικήσει θέση σε  μία  και μόνο σχολική μονάδα, είτε Πειραματική είτε Πρότυπη.  Ανά  σχολείο,  η διαδικασία είναι:

• Πειραματικά Νηπιαγωγεία: Η επιλογή των μαθητών θα γίνει με κλήρωση. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), από 11/4 έως και 13/5. Η κλήρωση θα γίνει στις 7/6 στο σχολείο από τριμελή επιτροπή γονέων, που ορίζεται από τους ίδιους.

• Πειραματικά Δημοτικά: Οι απόφοιτοι νηπιαγωγείου θα εγγραφούν αυτοδίκαια στην Α΄ τάξη του συνδεδεμένου δημοτικού, εφόσον υποβληθεί αίτηση από τους γονείς τους μέχρι 13/5. Κλήρωση θα διενεργηθεί για τη συμπλήρωση τυχόν κενών θέσεων. Αν το Πειραματικό Δημοτικό δεν συνδέεται με Πειραματικό Νηπιαγωγείο, η εισαγωγή των μαθητών θα γίνει αποκλειστικά με κλήρωση. Η προθεσμία αιτήσεως είναι από 11/4 έως 13/5, και η κλήρωση θα γίνει στις 7/6.

• Πειραματικά Γυμνάσια – Λύκεια: Οι απόφοιτοι της προηγούμενης βαθμίδας σχολείου θα εγγραφούν αυτοδικαίως στην Α΄ τάξη του συνδεδεμένου γυμνασίου ή λυκείου (σχετική αίτηση μέχρι τις 13/5). Κλήρωση θα διενεργηθεί για τη συμπλήρωση τυχόν κενών θέσεων. Αν το σχολείο  δεν  συνδέεται με άλλο Πειραματικό, η εισαγωγή θα γίνει αποκλειστικά με κλήρωση. Οι  γονείς οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΔΕΠΠΣ από 11/4 έως και 13/5. Η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 22/6.

• Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια: Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη θα γίνει με εξετάσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά στις 22/6. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΕΠΠΣ από 11/4 έως και 13/5. Αντίστοιχη είναι η διαδικασία για τα Πρότυπα Λύκεια στα οποία οι εξετάσεις θα γίνουν στις 23/6.

• Η πλήρωση τυχόν κενών θέσεων σε Β΄ και Γ΄ τάξη των Πειραματικών και Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων θα γίνει με κλήρωση, με την ευθύνη του σχολείου, από 1 έως 9/9.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) ανέφερε χθες ότι η ανακοίνωσή της που εξεδόθη τη 18η Μαρτίου, και που εξηγεί το περιεχόμενο των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν δημοσιοποιήθηκε από την «Κ». Ωστόσο η «Κ» παρουσίασε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ τη 18η Μαρτίου σε ρεπορτάζ που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας, με τίτλο «Θετική η αντίδραση της ΟΙΕΛΕ για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων» (http://ow.ly/ZLm9c). Για τα σχέδια του υπουργείου, σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών αναφέρει ότι «ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε αγαστή σύμπνοια και σύμπλευση με τη συντεχνιακή ηγεσία της ΟΙΕΛΕ –που έχει ως καταστατικό σκοπό της την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων– θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπυκνώνεται στην πρόταση «η ιδιωτική εκπαίδευση είναι παθογενένεια, που πρέπει να εξαλειφθεί». Οχι, βέβαια, με άμεση νομοθετική ρύθμιση, που θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τη συνταγματική κατοχύρωσή της ήδη από το 1827 (Σύνταγμα της Τροιζήνας), αλλά με δόλιες διοικητικές ρυθμίσεις που πλήττουν τον πυρήνα λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή