Κλείνει και ο διάδρομος από τη Βουλγαρία

Κλείνει και ο διάδρομος από τη Βουλγαρία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη φραγή του βαλκανικού διαδρόμου, χώρες που πρωτοστατούν στη μετατροπή των Βαλκανίων σε οχυρό αναχαίτισης των προσφυγικών ροών αξιώνουν τώρα το κλείσιμο και της (πιθανής) εναλλακτικής «διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων» μέσω της Βουλγαρίας. Και στις δύο περιπτώσεις η Αυστρία, με την ενεργό συμπαράσταση της ομάδας Βίσεγκραντ, βγαίνει μπροστά προωθώντας σχέδια μετατροπής της Ευρώπης «σε οχυρό το οποίο τώρα χτίζουμε».

Και αν ο υπουργός των Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς επωμίσθηκε και έφερε εις πέρας το βάρος της ακύρωσης του άξονα Ειδομένης-Σκοπίων-Βελιγραδίου-Βιέννης, είναι τώρα η υπουργός Εσωτερικών Γιοαχάνα Μικλ-Λάιτνερ που εργάζεται δραστήρια για να προληφθεί ενδεχόμενη μετακίνηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, που αποτελεί μαζί με τη Γερμανία τον βασικό αποδέκτη μέσω της Βουλγαρίας ή αλλιώς του «δρόμου του Δούναβη».

Η ίδια ταξίδεψε στη Σόφια όπου έθεσε στη βουλγαρική ηγεσία το ζήτημα της αυξημένης φρούρησης των συνόρων με την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ ανακοίνωσε ότι ανέθεσε ήδη στον γενικό διευθυντή Δημόσιας Ασφάλειας την εκπόνηση σχεδίου και προτίθεται να μεταβεί στο Μαρόκο για να κλείσει και τον «δρόμο του Μαγκρέμπ», που περνάει μέσω Τουρκίας και βαλκανικών οδών.

Μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι οι ροές θα κινηθούν μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, καταλήγοντας στην Αυστρία και τη Γερμανία, και γι’ αυτό κινούνται στην κατεύθυνση του να φράξουν και αυτή την πιθανή δίοδο.

«Ηδη ανακαλύπτονται εναλλακτικές κινήσεις με κατεύθυνση τη Βουλγαρία, καθώς τώρα τα σύνορα από την Ελλάδα προς τη ΠΓΔΜ είναι κλειστά. Τα σημάδια, δηλαδή οι αυξημένες συλλήψεις και αυξημένη δραστηριότητα των λαθροδιακινητών, προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας, μπορεί ήδη κανείς να τα αναγνωρίσει. Εδώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος μαζικής μετανάστευσης. Για τον λόγο αυτό οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η υπουργός.

Οι ανησυχίες εδράζονται στη συνεχιζόμενη κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας, αλλά και στην αθρόα είσοδο στην Ουγγαρία προσφύγων και παράνομων μεταναστών από τη μεθόριο με τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Παρότι η Βουλγαρία ανήγειρε αγκαθωτό φράχτη σε μήκος 30 χλμ. στα σύνορά της με την Τουρκία, τον οποίο επεκτείνει και «αναβαθμίζει», η πίεση που δέχεται από τις προσφυγικές ροές που καταφθάνουν από την Κωνσταντινούπολη είναι ισχυρή. Τώρα, με το κλείσιμο της Ειδομένης, η Σόφια και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι θα δημιουργηθούν παρακλάδια διέλευσης προσφυγικών καραβανιών από την Ελλάδα στα νότια σύνορα.

Ενδεικτικά της κινητικότητας στα βουλγαροτουρκικά σύνορα είναι τα στοιχεία της αναπληρώτριας γενικής εισαγγελέως της Βουλγαρίας Πένκα Μπογκντάνοβα, σύμφωνα με τα οποία 10.000 (!) άτομα στο διάστημα 2013-2015 καταδικάστηκαν στις ανατολικές περιοχές της χώρας στα σύνορα με την Τουρκία για εγκλήματα σχετικά με παράνομη διακίνηση ανθρώπων ή παροχή βοήθειας για να παραμείνουν στη χώρα χωρίς άδεια.

Αν και δεν υπάρχει ακριβής και επίσημη χάραξη, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει, της λεγόμενης «διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων», οι κινήσεις των ομάδων που καταφέρνουν να εισέλθουν σε αυτήν δείχνουν να χρησιμοποιούν, με τη βοήθεια των κυκλωμάτων, ως πύλη εισόδου τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία κοντά στις πόλεις Ελκοβο, Μάλκο, Τίρνοβο και Χάσκοβο.

Από εκεί συνεχίζουν για να φτάσουν είτε μέσω Ρουμανίας, αφού διασχίσουν τη χώρα και διαβούν μία από τις δύο γέφυρες του Δούναβη, στο Ρούσε και στο Βίντιν στην Ουγγαρία, ή με πλοιάρια τον ποταμό είτε μέσω FYROM και Σερβίας.

Παράλληλα, οι Ούγγροι ανησυχούν βλέποντας ότι, παρά τη φραγή του διαύλου της Ειδομένης, πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να φθάνουν στα σύνορά τους.

Για να εμποδίσουν, δε, το πέρασμα ροών από τη Ρουμανία, μέσω Τρανσυλβανίας, σχεδιάζουν την ανέγερση φράχτη και στα εκεί σύνορα που είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά με τη Σερβία και στην Κροατία όπου έχουν τοποθετήσει ήδη συρματοπλέγματα.

Ολα δείχνουν ότι το σχέδιο καθήλωσης των προσφυγικών κυμάτων στη Βαλκανική, με επίκεντρο την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη, και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες επιταχύνει την υλοποίησή του…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή