ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακυρώνονται πτήσεις την Πέμπτη λόγω απεργίας

06s5aia

Με την 24ωρη απεργία στο Δημόσιο ξεκινάει αύριο, Πέμπτη 7 Απριλίου, το νέο κύμα κινητοποιήσεων για τις προωθούμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα» δάνεια, εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.

Ταλαιπωρία περιμένει όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αύριο αεροπορικώς, καθώς καμία πτήση από και προς ελληνικό αεροδρόμιο δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία. Η Olympic Air έχει ήδη ανακοινώσει την ακύρωση και των 36 σκελών πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες για αύριο.

Η ΑΔΕΔΥ που διοργανώνει την κινητοποίηση καλεί τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί της Πέμπτης. Στην ανακοίνωσή της η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων κατηγορεί την κυβέρνηση για «μια βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση που έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας) καθώς και την αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους». Οπως επισημαίνει, ήδη αποφασίστηκε η νέα περικοπή (κατά 32,5%) του μερίσματος του ΜΤΠΥ. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό μαζί με την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών κ.λπ., φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους εργαζομένους και στέλνουν τη νεολαία στην ξενιτιά, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως υποχωρεί ατάκτως και όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων στα funds.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν επίσης, οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι.

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας και ιδίως εκείνοι σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, απέναντι στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και η αντίστοιχη του ΟΛΘ, πρόκειται να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία μεθαύριο Παρασκευή, 8 Απριλίου. Στόχος είναι να μην προχωρήσει η πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ ειδικά στην περίπτωση του ΟΛΘ ζητείται η άμεση πραγματοποίηση προσλήψεων, ώστε να στελεχωθεί το λιμάνι με προσωπικό πλήρους απασχόλησης, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.