Αμετακίνητοι από το λιμάνι του Πειραιά

Αμετακίνητοι από το λιμάνι του Πειραιά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «θέατρο του παραλόγου» παρομοιάζει την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος. Με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ευθύνες για τις ενέργειες ατόμων που δυσχεραίνουν τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών εντός του λιμανιού. Αφορμή για την εν λόγω ανακοίνωση στάθηκε η παρουσία ομάδας «αλληλέγγυων», περίπου 10 ατόμων νεαρής ηλικίας, στην πύλη Ε3, οι οποίοι μοίρασαν φυλλάδιο στα αγγλικά με το οποίο παρότρυναν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες «να παλέψουν μαζί τους για το άνοιγμα των συνόρων και για την απόσυρση της ρατσιστικής συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας».

Στο φυλλάδιο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι με βάση τη συμφωνία οι πρόσφυγες θα χωριστούν με συνοπτικές διαδικασίες σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο και σε αυτούς που δεν δικαιούνται, ότι η μετεγκατάσταση ισχύει μόνο για όσους κάνουν αίτηση ασύλου και ότι αυτοί που δεν θα αιτηθούν άσυλο είναι πιθανόν να κρατηθούν και να απελαθούν. «Είναι δικαίωμά σας να αρνηθείτε τη βίαιη μεταφορά σε δομή φιλοξενίας», κατέληγε το φυλλάδιο. Πάντως, πηγές του Λιμενικού ανέφεραν στην «Κ» πως οι εν λόγω κινήσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον σχεδιασμό εκκένωσης του λιμανιού και ότι οι συμπεριφορές αυτές θα έχουν σοβαρές συνέπειες εάν επαναληφθούν.

Η μεταφορά των προσφύγων σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας δεν προχωράει γρήγορα, αφού πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που εκτελούν τα δρομολόγια. Χθες μέχρι το απόγευμα, από τους σχεδόν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, λιγότεροι από 100 αποχώρησαν από τον Πειραιά. Μεταξύ των προσφύγων κυκλοφορεί η πληροφορία ότι τα κέντρα φιλοξενίας δεν διαθέτουν καλές υποδομές και ότι το φαγητό είναι κακής ποιότητας, γι’ αυτό αρνούνται να μεταφερθούν και προτιμούν να ζουν σε σκηνές περιμένοντας να λυθεί το πρόβλημά τους. Ο 25χρονος Δαρείος, μετανάστης από το Αφγανιστάν, ζει στον Πειραιά τον τελευταίο μήνα και μιλώντας στην «Κ» αναφέρει ότι «υπάρχουν άτομα που πήγαν σε κάποιο κέντρο και γύρισαν ξανά πίσω. Η κατάσταση που βρήκαν στα κέντρα αυτά ήταν χάλια». Επιπλέον ο ίδιος περιγράφει ότι αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις Αρχές όσοι είναι Σύροι και όσοι Αφγανοί. «Στους Σύρους τους συμπεριφέρονται καλύτερα απ’ ό,τι συμπεριφέρονται σ’ εμάς τους Αφγανούς. Τους δίνουν καλύτερους χώρους φιλοξενίας και ό,τι χρειάζονται, ενώ εμάς τίποτα».

Γιατροί του Ερυθρού Σταυρού που δραστηριοποιούνται στην πύλη Ε2 αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές έγκυοι στον καταυλισμό, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως ευπαθείς, ενώ αρκετές είναι και οι νέες μητέρες, που επίσης είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. «Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες στον καταυλισμό, γεγονός που μας προκαλεί ανησυχία σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο σοβαρό νόσημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή