Ανυποχώρητοι οι εξεταστές οδήγησης

Ανυποχώρητοι οι εξεταστές οδήγησης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησαν χθες οι εκπαιδευτές οδήγησης, ζητώντας παρέμβαση της κυβέρνησης για τον τερματισμό της αποχής των εξεταστών υποψηφίων. Oπως υποστηρίζουν, η αποχή –που μετράει ήδη περισσότερο από δύο μήνες– έχει ως αποτέλεσμα να εκκρεμούν περί τις 5-6.000 εξετάσεις νέων οδηγών και να έχει παραλύσει ο κλάδος τους.

Οι εξεταστές των υποψήφιων οδηγών είναι σχεδόν στο σύνολό τους υπάλληλοι στις διευθύνσεις Μεταφορών των περιφερειών. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος (ΟΣΥΑΠΕ) απέχει από τις εξετάσεις διαμαρτυρόμενη για την κατάργηση του επιδόματος των 170 ευρώ που λάμβαναν μηνιαίως. Σημειώνεται ότι το εν λόγω επίδομα «κόπηκε» από την 1η Ιανουαρίου, με την εφαρμογή του νόμου που καταργεί τη δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε πρόσθετης αμοιβής στους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι εξεταστές ξεκίνησαν σταδιακά την αποχή από τα καθήκοντά τους από τον Ιανουάριο. Το υπουργείο τούς διαβεβαίωσε ότι το επίδομα θα επανέλθει, μάλιστα αποπειράθηκε να καταθέσει σχετική τροπολογία πριν από λίγο καιρό, αλλά «κόπηκε» από το υπουργείο Οικονομικών λόγω του δημοσιονομικού της κόστους (και τη συνεπακόλουθη άρνηση των δανειστών να συναινέσουν).

Το υπουργείο Υποδομών, πάντως, εξακολουθεί να υποστηρίζει πως οι θεσμοί μπορούν να πεισθούν για την αναγκαιότητα του επιδόματος. Η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι η κατάργηση του επιδόματος σημαίνει ότι οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται εντός ωραρίου, κάτι που δεν είναι εφικτό λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η απώλεια των δημοσίων εσόδων από τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ μηνιαίως (μη απόδοση ΦΠΑ) και άλλα 1,9 εκατ. ευρώ από μη καταβολή των αναλογούντων φόρων σε μηνιαία βάση. «Ο αγώνας μας είναι κοινός με τους εξεταστές», δήλωσε χθες, υποστηρίζοντας ότι το θέμα θα τεθεί και πάλι στους θεσμούς μέσα στις επόμενες ημέρες.

Oπως υποστήριξαν χθες κατά τη διαμαρτυρία τους οι εκπαιδευτές οδήγησης, λόγω της αποχής κανείς δεν αρχίζει μαθήματα, αφού γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να εξεταστεί σύντομα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε «αργία» τον κλάδο.

Σημειώνεται ότι, λόγω μη καταβολής του σχετικού επιδόματος, δεν βγαίνουν στους δρόμους ούτε τα μεικτά κλιμάκια ελέγχων, που πραγματοποιούν μαζί με την Τροχαία ελέγχους σε οδηγούς και οχήματα (ελέγχους καυσαερίων κ.ά.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή