Σε ειδική επιτροπή ο έλεγχος «πόθεν έσχες»

Σε ειδική επιτροπή ο έλεγχος «πόθεν έσχες»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων από ειδική επιτροπή, η αλλαγή του νόμου που διέπει τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και η αναδιάρθρωση της νομοθεσίας που αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, είναι οι βασικοί άξονες επί των οποίων θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της συμφωνίας που αναζητείται μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, έως τον Ιούνιο του 2016 ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδική επιτροπή της οποίας θα προεδρεύει ο επικεφαλής της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ως προς τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ζητείται αναμόρφωση της νομοθεσίας μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Επίσης, έως τότε θα πρέπει να έχει καταρτιστεί νομοθεσία για την προστασία των ελέγχων που αφορούν θέματα διαφθοράς, από πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ ζητείται η κατάρτιση πλάνου για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών που συμμετέχουν στις έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς.

Τομές και στη Δικαιοσύνη

Τομές ζητούνται και στο πεδίο της Δικαιοσύνης. Εως τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων οι οποίες θα προσδιορίζονται βάσει της εμπορικής αξίας τους. Επίσης, ως προς τα κατασχεθέντα ακίνητα που τίθενται σε πλειστηριασμό, γι’ αυτά θα προβλέπεται ότι η τιμή εκκίνησής τους θα αντιστοιχεί στην εμπορική τους αξία.

Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος του μηνός θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να αναρτώνται σε ιστοσελίδα, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταρτιστεί η νομοθεσία για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο κείμενο της συμφωνίας, ζητείται για άλλη μία φορά η λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «πάγια» προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνης, εκ των οποίων βασικότερο είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί δηλώνουν έτοιμοι να παράσχουν τεχνική βοήθεια προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης. Εως τον προσεχή Σεπτέμβριο ζητείται από την κυβέρνηση να προτείνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων, την προώθηση του e-justice, αλλά και την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των οικονομικά ασθενέστερων στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή