Kίνδυνος απώλειας χρημάτων δεσμευμένων για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Kίνδυνος απώλειας χρημάτων δεσμευμένων για την καταπολέμηση της διαφθοράς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κινδύνο για απώλεια χρημάτων που έχουν δεσμευθεί για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Ελλάδα επεσήμανε ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Κατά της Διαφθοράς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ντράγκο Κος, στο πλαίσιο ημερίδας για την Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον.

Ο κ. Κος κατά την ομιλία του για την εταιρική υπευθυνότητα και τη δωροδοκία, αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας γύρω από το ζήτημα της διαφθοράς στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ανέφερε: «Στις συστάσεις μου προς την Ελλάδα έλεγα να αυξήσετε τους πόρους για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, αλλά δεν ήξερα το εξής: ότι υπάρχουν 168 εκατ. δολάρια (σ.σ: εκ των οποίων τα 12 εκατ. δολάρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα) που έχουν δεσμευθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς από το 2012 σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως εξήγησε, ο γερμανικός κολοσσός της Siemens μετά το παγκόσμιας κλίμακας σκάνδαλο δωροδοκιών, υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκα πρόστιμα. «Αν δεν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα χρήματα μέχρι το 2017, θα τα χάσετε. Φαντάζεστε τί μπορείτε να κάνετε με τόσα χρήματα;» ανέφερε ο κ. Κος.

Προκειται για χρήματα που έχουν συμπεριληφθεί στην ευρύτερη συμφωνία συμβιβασμού της χώρας με τη γερμανική εταιρία. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί λόγω ολιγωρίας της αρμόδιας επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και της θέσης της σημερινής κυβέρνησης που δεν αποδέχεται τη συμφωνία με τη Siemens.

Παράλληλα, ο κ. Κος υποστήριξε ότι κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2014, οι κλάδοι που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στη δωροδοκία και τη διαφθορά είναι οι κατασκευές, τα ορυκτά και η πληροφορική, αλλά και ότι κυρίως αποδέκτες δωροδοκίας είναι οι δημόσιοι λειτουργοί, οι τελωνειακοί και στελέχη ή υπάλληλοι στον τομέα της περίθαλψης. Πρόσθεσε τελος, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άσχημη θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, αν σκεφτεί κανείς ότι από τα 41 κρατη – μέλη της επίμαχης ομάδας εργασίας, υπάρχουν 20 που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για την καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος», Κων. Μπακούρης αναφέρθηκε σε σειρά μελετών σύμφφωνα με τις οποίες, οι εταιρίες δωροδοκούν με το 1/3 των εσόδων τους. «Πρωθυπουργοί και υπουργοί αποτελούν το 5% των περιπτώσεων παθητικής δωροδοκίας, λαμβάνοντας το 11% του ποσού της δωροδοκίας» υποστήριξε.

Κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, έκανε λόγο για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αποτρέψουν τη διαφθορά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στην επέκταση του θεσμού του Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος και στον ιδιωτικό τομέα.

«Η διαφθορά απειλεί σύννομη την κοινωνία. Είναι απαραίτητη η δημιουργία στρατηγικής με νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα», υποστήριξε ο κ. Βασιλειάδης, και επεσήμανε: «στόχος μας είναι η συστρατευση όλων των φορέων κατά της Διαφθοράς, ώστε να βρεθούν οι τρόποι και τα μέσα προκειμένου να υπάρξει προστασία του ιδιωτικού τομέα».

Τέλος, ο Κ. Βασιλειάδης υποστήριξε ότι μεταξύ των δράσεων της γενικής γραμματείας είναι η αποστολή επιστολών σε όλες τις πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό και στα γραφεία Τύπου,  ζητώντας ενημέρωση γύρω από υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες να εμπλέκονται Ελληνες.

«Οι απαντήσεις έχουν ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που θα μας προκαλέσει έκπληξη», κατέληξε.

«Την απάντηση στα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας θα δώσουν η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών και ισχυρή πολιτική βούληση», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκόταν το 2014 στην 58η θέση σε θέματα καταπολέμησης διαφθοράς μεταξυ 168 χωρών και πλέον έχει αναρριχηθεί κατα 11 θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT