Ο Μιτερλένερ «κλείνει το μάτι» στο Κόμμα της Ελευθερίας

Ο Μιτερλένερ «κλείνει το μάτι» στο Κόμμα της Ελευθερίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Η αίσθηση ότι η συμμετοχή του ξενοφοβικού Κόμματος της Ελευθερίας στην επόμενη κυβέρνηση της Αυστρίας είναι προ των πυλών διαπερνά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν. Οι βουλευτικές εκλογές τοποθετούνται χρονικά στο 2018 – αν και χθες ο προσωρινός καγκελάριος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο συντηρητικός Μιτερλένερ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο μεγάλος συνασπισμός θα παραμείνει στην κυβέρνηση υπό νέο καγκελάριο, αλλά στους όρους που έθεσε εμφανίστηκε να κλείνει το μάτι στο Κόμμα της Ελευθερίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να συνεννοείται με την αντιπολίτευση σε θέματα όπως το μεταναστευτικό.

Πέρυσι, η Αυστρία ήταν η βασική χώρα διέλευσης προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονταν στη Γερμανία. Περίπου 90.000 πρόσφυγες και μετανάστες, λιγότερο από το ένα δέκατο όσων πέρασαν από τη χώρα, έμειναν σε αυτή. Ενώ ο καγκελάριος Φάιμαν είχε αρχικά δείξει κατανόηση για το δράμα των προσφύγων, οι φόβοι πως η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες στην Αυστρία, καθώς και οι πιέσεις από το Κόμμα της Ελευθερίας, τον ώθησαν να αλλάξει στάση, πρωτοστατώντας στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Οπως συνήθως συμβαίνει, οι ψηφοφόροι δεν εκτίμησαν τη νέα στάση της αυστριακής κυβέρνησης, τιμωρώντας και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, τις οποίες κέρδισε με 35% ο υποψήφιος του Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ. Η ήπιων τόνων προσωπικότητα του Χόφερ και η απροθυμία των Σοσιαλδημοκρατών και του Λαϊκού Κόμματος να καλέσουν σε ψήφο εναντίον του προδιαγράφουν ορατό το ενδεχόμενο εκλογής του στον δεύτερο γύρο της 22ης Μαΐου.

Επειτα από έξι δεκαετίες εναλλαγής στη διακυβέρνηση ή συγκυβέρνησης, τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα μπορεί να υποχρεωθούν να συγκυβερνήσουν με το κόμμα που ίδρυσε ο Γεργκ Χάιντερ. Σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ», ο πρώην υπουργός Εσωτερικών των Σοσιαλδημοκρατών και εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, Κάσπαρ Αϊνεμ, διαπίστωσε ότι το κόμμα του «έχει έρθει πιο κοντά στο Κόμμα της Ελευθερίας». «Πρέπει να διερωτηθούμε αν οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να είναι κόμμα ή αν θέλουν να μετατραπούν σε ένωση ψηφοφόρων. Πιστεύω ότι το κόμμα πρέπει να κρατήσει έναν κοινό χαρακτήρα, αλλά η απαίτηση για άνοιγμα προς το Κόμμα της Ελευθερίας αμφισβητεί τον χαρακτήρα του κόμματος».

Ο βετεράνος πολιτικός αναγνώρισε ότι μετά τις προσεχείς εκλογές «ένας κυβερνητικός συνασπισμός χωρίς αυτούς θα είναι δύσκολος» και πρότεινε στο κόμμα του να ξεκαθαρίσει πρώτα τις αρχές του και, εν συνεχεία, να προχωρήσει στις όποιες συζητήσεις. «Το βασικό στοιχείο της σοσιαλδημοκρατίας είναι η αξία του ανθρώπου. Αν τα ανθρώπινα δικαιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση, δαιμονοποιούνται οι μειονότητες και διώκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες. Το Κόμμα της Ελευθερίας δεν μπορεί να γίνει εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών», σημείωσε. Μεταξύ των ξένων που καθυβρίζει το κόμμα περιλαμβάνονται και οι Ελληνες. Στις πρόσφατες εκλογές, το Κόμμα της Ελευθερίας κυκλοφόρησε αφίσα με μαυριδερό Ελληνα ξαπλωμένο σε αιώρα να παίρνει χοντρές δεσμίδες χαρτονομισμάτων από το εξωτερικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή