«Πολιτική βόμβα το προσφυγικό»

«Πολιτική βόμβα το προσφυγικό»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο του προσφυγικού για την Ευρώπη». Με αυτή τη φράση ξεκινάει να αναλύει στην «Κ» την άποψή της η Ευτυχία Τεπέρογλου, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πανευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο μελέτης των Ευρωεκλογών (European Election Study). «Είναι μια κινούμενη πολιτική βόμβα που εκθέτει την ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών θεσμών», συμπληρώνει.

Η νεαρή ερευνήτρια και λέκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Οι άλλες “εθνικές” εκλογές» (εκδ. Παπαζήση), προσφέρει μια πρωτότυπη και ολοκληρωμένη προσέγγιση των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα από το 1981 έως και το 2014, αναλύοντας την εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία μέσα στο 2017 αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα είναι καθοριστικής σημασίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Οσο οι φιλευρωπαϊκές δυνάμεις δεν εκφράζουν μια ενιαία θέση για την προσφυγική κρίση τόσο τα ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα θα κερδίζουν ψηφοφόρους».

Οι διαφωνίες που εκφράζονται στους κύκλους της Ε.Ε., σύμφωνα με την κ. Τεπέρογλου, οφείλονται στη διεύρυνση του 2004, όπου πολλά κράτη δεν πρόλαβαν να ενστερνιστούν κάποια ευρωπαϊκά ιδεώδη και έχουν μια υπερσυντηρητική οπτική για το προσφυγικό δημιουργώντας πολλά προσκόμματα στη διαχείρισή του.

Η κ. Τεπέρογλου μέσα από το βιβλίο της αναλύει τα εκλογικά αποτελέσματα με βάση και τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, ενώ χρησιμοποιώντας πρωτογενή αποτελέσματα εμπειρικών ερευνών εντοπίζει την ανάδειξη «ψήφου διαμαρτυρίας» κυρίως ενάντια στα κυβερνητικά κόμματα, αλλά και τη δυνατότητα μιας «χαλαρής» ψήφου λόγω της «απελευθέρωσης» του εκλογικού σώματος από στρατηγικά κριτήρια.

Αναφορικά με τη συζήτηση για το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, η κ. Τεπέρογλου εκτιμά ότι η απόσταση της Ιστορίας αφήνει να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Δεν μπορούμε να πούμε απλά ότι υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας γιατί για παράδειγμα η καγκελάριος Μέρκελ παραμένει ως η καλύτερη καγκελάριος που έχει περάσει για τους Γερμανούς, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους Ελληνες. Θα περιμέναμε από τον Γιούνκερ περισσότερες πρωτοβουλίες μετά την εκλογή του». Παράλληλα διαπιστώνει το χαμηλό επίπεδο των πολιτικών ελίτ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συμπληρώνει τη σκέψη της σημειώνοντας ότι «τα σύγχρονα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά, δεν αρκεί ένας χαρισματικός ηγέτης αλλά πρέπει να διαθέτει και ικανά στελέχη».

Το βιβλίο της κ. Τεπέρογλου θα παρουσιαστεί στον «Ιανό» (Σταδίου 24) την Τετάρτη 25 Μαΐου. Ομιλητές θα είναι οι Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σωτήρης Ντάλης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής της σειράς «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή