ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πούτιν από Αγιο Ορος: «Αμοιβαία συμπάθεια» ενώνει Ελλάδα και Ρωσία

poytin-apo-agio-oros-amoivaia-sympatheia-enonei-ellada-kai-rosia-2135892

Στις Καρυές του Αγίου Ορους βρέθηκε νωρίς το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Ο κ. Πούτιν μετέβη με σκάφος στο λιμάνι της Δάφνης και από εκεί οδικώς έφτασε στις Καρυές, όπου έγινε δεκτός με τιμητικές κωδωνοκρουσίες από την Ιερά Κοινότητα. Νωρίτερα, στο Πρωτάτο είχε φτάσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στον Ιερό ναό του Πρωτάτου κατά την άφιξη των δύο ανδρών παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος. Τον κ. Πούτιν συνόδευσαν από τη Δάφνη στις Καρυές ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Ρώσος πρόεδρος, λαμβάνοντας τον λόγο, χαιρέτισε την «αμοιβαία συμπάθεια» μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού.

«Φέτος γιορτάζουμε το αφιερωματικό έτος των σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας» υπενθύμισε και επισήμανε ότι «η αμοιβαία συμπάθεια ενώνει τους δύο λαούς και τους βοηθάει να ξεπερνούν τις δυσκολίες».

«Χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να επισκεφτώ και πάλι το Άγιο Όρος, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως το περιβόλι της Παναγίας» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει σ’ αυτή τη γη της προσευχής, φέρει ιδιαίτερα αισθήματα».

«Το Αγιο Όρος είναι μοναδική εστία του Ορθοδοξίας» συνέχισε ο κ. Πούτιν και εξήρε τον ρόλο του στην ενδυνάμωση του Χριστιανισμού.

«Ευελπιστούμε στη στερέωση των σχέσεων με το Άγιο Όρος» κατέληξε, αναγνωρίζοντας ότι «είναι ευχάριστο το γεγονός πως κάθε χρόνο το επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι προσκυνητές από τη Ρωσία».

«Σας υποδέχομαι με ειλικρινή συγκίνηση σ’ αυτό το ιερό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, το Άγιο Όρος» τόνισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι «εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας σ’ όλη την Οικουμένη»

«Ιδίως τους χαλεπούς καιρούς, εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος για έναν ηγέτη προκειμένου να εμπνευστεί ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί, όταν λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος. Αυτοί οι δείκτες – εξήγησε – είναι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη

«Εμείς οι Έλληνες είμαστε αφοσιωμένοι σ’ αυτούς τους δείκτες, γνωρίζουμε ότι η Ρωσία, υπό την ηγεσία σας, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Πούτιν. «Εύχομαι να οδηγείτε τον ρωσικό λαό στον δρόμο της δημιουργίας και της ευημερίας» κατέληξε.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας στη χερσόνησο του Αθω είναι πρωτοφανή.

Τα καταστήματα στις Καρυές έκλεισαν για λόγους ασφαλείας ενώ, φέρεται να υπήρξε και φραγμός στην κινητή τηλεφωνία, αυξάνοντας έτσι την «καραντίνα» ασφαλείας γύρω από τον Ρώσο Πρόεδρο.