ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε ο Βρετανός ελληνιστής, Έντι Ο Χάρα

Πέθανε ο Βρετανός ελληνιστής, Έντι Ο Χάρα

Πέθανε ο Βρετανός ελληνιστής και δραστήριος υπέρμαχος της υπόθεσης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Έντι Ο Χάρα.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «ο πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, δημοφιλής και πρωτοπόρος καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαϊου, από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Αναμφισβήτητα επηρέασε καθοριστικά την κοινή γνώμη, δημιουργώντας πλήθος φίλων και υποστηρικτών μέσα από τη δράση του για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ενοποίησή τους με το μνημείο από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια».

Ο ζήλος και η σπουδή με την οποία υποστήριξε την ελληνική υπόθεση επιβεβαιώνεται από τη θέση του ως προέδρου της σχετικής Βρετανικής Επιτροπής, (British Committee for the Restitution of the Parthenon Marbles), και «καθιστά το έργο και την προσφορά του μοναδικά».

«Με οδύνη αποχαιρετούμε έναν άξιο και μάχιμο λόγιο, που κατέθεσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς και του χρόνου του στον βωμό του δίκαιου αιτήματος της πατρίδας μας. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και ευχόμαστε το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η απουσία του να καλυφθεί σύντομα από επάξιους και εξίσου δραστήριους συνεχιστές», καταληγει η ανακοίνωση του υπουργείου.