Επιστολή Κυρίλλου σε Βαρθολομαίο για τη χωροταξία της Συνόδου

Επιστολή Κυρίλλου σε Βαρθολομαίο για τη χωροταξία της Συνόδου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα πρωτοκόλλου θέτει ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, στην Κρήτη, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Συνόδου, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο κ. Κύριλλος επισημαίνει ότι εάν δεν διευθετηθούν τα ζητήματα πρωτοκόλλου, δυσχεραίνεται και κωλύεται η συμμετοχή του στη Σύνοδο.

Ειδικότερα, στην επιστολή ο κ. Κύριλλος αναφέρει ότι, κατά τη χωροταξία που έχει σχεδιασθεί από την επιτροπή προετοιμασίας της Συνόδου, «οι προκαθήμενοι δεν παρακάθηνται ημικυκλικώς, αλλά εις δύο παραλλήλους γραμμάς, παρακαθήμενοι ο εις έναντι του άλλου και οι πάντες με το πλευρόν αυτών προς τον πρόεδρον», ενώ προσθέτει «εκείνο το οποίο βλέπομεν εις το σχεδιάγραμμα διαφέρει ριζικώς των υφ’ ημών συζητηθέντων εις τας Συνάξεις των Προκαθημένων και όσων βλέπομεν εις τας εικόνας των Οικουμενικών Συνόδων». Μάλιστα, συμπληρώνει ότι «η προτεινόμενη διάταξις, ως μη ανταποκρινόμενη εις την καθ’ ημάς Ορθόδοξον Εκκλησιολογίαν, προσεγγίζει επικινδύνως τα ρωμαιοκαθολικά πρότυπα».

Ο Πατριάρχης Μόσχας προτείνει να κάθονται όλοι στο ίδιο ημικυκλικό τραπέζι, και την κεντρική θέση, ως προεδρεύων, να καταλαμβάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μάλιστα ζητεί και όλοι οι πατριάρχες και οι αρχιεπίσκοποι να πάρουν θέση για το ζήτημα. Παράλληλα εκφράζει ενστάσεις για τη θέση των ετερόδοξων – παρατηρητών, προτείνοντας «να παρακάθηνται εν αποστάσει εκ των μελών της Συνόδου, ώστε να μην περιληφθούν εις τον φακόν και να μην αποτελούν μέρος της κοινής εικόνος της Συνόδου». Μέλη της οργανωτικής επιτροπής ανέφεραν ότι τα ζητήματα που θέτει ο κ. Κύριλλος θα λυθούν, αποδίδοντας την προτεινόμενη χωροταξία στην περιορισμένη χωρητικότητα της αίθουσας της Θεολογικής Ακαδημίας, όπου θα γίνει η Σύνοδος.

Τέλος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προτείνει στα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων τη σύσταση επιτροπής ώστε να υπάρξει λύση στη μεταξύ τους διαφωνία για το ποιο έχει στην πνευματική του δικαιοδοσία το Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή