Επιστροφή 30 προσφύγων στην Τουρκία

Επιστροφή 30 προσφύγων στην Τουρκία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «μη ασφαλή τρίτη χώρα» αναφέρουν την Τουρκία οι περισσότερες από τις αποφάσεις των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου που έχουν εκδοθεί για Σύρους, με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει πλήρως η διαδικασία των επιστροφών στη γειτονική χώρα κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, στα σημεία όπου βρίσκονται πρόσφυγες πληθαίνουν οι παραβατικές συμπεριφορές όσο συνεχίζεται η αναμονή, οι οποίες με τη σειρά τους φέρνουν αντιδράσεις συχνά ακραίες από τις τοπικές κοινωνίες. Χθες, πρόσφυγες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, αποκλείοντας τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν πληροφορήθηκαν ότι οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες ακόμα.

Ως διά μαγείας χθες, στην επίσημη καταμέτρηση των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα προστέθηκαν 5.692 άτομα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στη χώρα να φτάνει πλέον τις 57.458. Οι περίπου 6.000 πρόσφυγες διαμένουν σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, και σύμφωνα με την εξήγηση του εκπροσώπου για το προσφυγικό, Γιώργου Κυρίτση, δεν συμπεριλαμβάνονταν στην έως τώρα καταμέτρηση γιατί δεν διαμένουν σε κρατικές δομές. Αλλωστε και η καταμέτρηση που αφορά όσους βρίσκονται στους Ευζώνους (στα βενζινάδικα και έξω από το ξενοδοχείο «Χαρά») γίνεται κατ’ εκτίμηση, εφόσον δεν πρόκειται για επίσημες δομές αλλά για άτυπους καταυλισμούς που έχουν στηθεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έχει δεσμευθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα συγκεκριμένα σημεία σε καταυλισμούς που στήνονται. Ηδη περίπου 150 άτομα χθες αποχώρησαν οικειοθελώς.

35 αποφάσεις επιτροπών

Εως προχθές είχαν εκδοθεί συνολικά 35 αποφάσεις από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης προσφυγών ασύλου (πρόκειται για τις επιτροπές στις οποίες μπορούν να προσφύγουν όσοι σε πρώτο βαθμό απορρίπτεται το αίτημά τους για άσυλο), οι οποίες χαρακτήριζαν την Τουρκία ως «μη ασφαλή τρίτη χώρα» για τους προσφεύγοντες και άρα απαράδεκτη την ενδεχόμενη επιστροφή τους. Οι ίδιες επιτροπές έχουν εκδώσει μόνο δύο αποφάσεις, οι οποίες συμφωνούν με την πρωτοβάθμια κρίση, για δύο Σύρους, ένας εκ των οποίων προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα δρομολόγιο προς την Τουρκία από τη Χίο με 18 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Ταυτόχρονα αναμένεται απάντηση από την Τουρκία για την επιστροφή 12 Σύρων με αεροπλάνο αυτή τη φορά, οι 10 από τους οποίους έχουν ζητήσει να επιστρέψουν, ενώ οι άλλοι δύο είναι αυτοί οι οποίοι δεν έλαβαν άσυλο.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο 24ωρο ακόμα 18 άτομα έφθασαν από την Τουρκία στη Λέσβο. Στο νησί χθες επικρατούσε ηρεμία μετά τα επεισόδια στη Σούδα, όπου μετανάστες άναψαν φωτιά η οποία γρήγορα επεκτάθηκε στις σκηνές. Μετά την παρέμβαση της πυροσβεστικής και αφού η φωτιά είχε σβήσει, άτομο που σύμφωνα με πληροφορίες πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή εθεάθη να καταβρέχει με τη μάνικα τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη Σούδα. Οταν νοσηλευτής που βρισκόταν στον καταυλισμό του ζήτησε τον λόγο, εκείνος «απάντησε» με μπουνιές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του νοσηλευτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή