Πρόταση Καμίνη για ελεγχόμενους χώρους χρήσης

Πρόταση Καμίνη για ελεγχόμενους χώρους χρήσης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη δημιουργία χώρου εποπτευόμενης και ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σε σχέση με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την αστυνόμευση στην πόλη. Οπως ανέφερε, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στην Ελβετία διαθέτουν ανάλογους χώρους, προκειμένου οι εθισμένοι να μην κάνουν χρήση σε δημόσια θέα. Διευκρίνισε ότι η ρύθμιση αυτή δεν έχει σχέση ούτε έρχεται σε αντίθεση με τα προγράμματα απεξάρτησης, αλλά αποτελεί μια λύση για την προστασία των πολιτών και των χρηστών. Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Αθηναίων κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας χθες για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία Μονάδων Αμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα. Οπως σημείωσε ο δήμαρχος, χρειάζεται «αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της συνάθροισης χρηστών ναρκωτικών που διαβιώνουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες». Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε τόσο «ριζοσπαστικές ενέργειες στο θέμα των ναρκωτικών».

Με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο δήμαρχος Αθηναίων ζητεί άμεσα την εφαρμογή σχεδίου αστυνόμευσης της πόλης μετά και την κλοπή των ορειχάλκινων προτομών. Προτείνει επίσης συγκεκριμένο χώρο του Δήμου Αθηναίων σε περιοχή αραιοκατοικημένη εκτός του κέντρου για τη δημιουργία κέντρου ημέρας και υπνωτηρίου για τους άστεγους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι «ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να παρέμβει με ήπιες δράσεις στη μικροπαραβατικότητα. Για τη βαριά παραβατικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να υποστηρίξουμε την αστυνομία».

Δισταγμοί της κυβέρνησης

Αφησε, πάντως, σαφείς αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, που διστάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε οποιοδήποτε θέμα. Ανέφερε χαρακτηριστικά το ζήτημα των οίκων ανοχής, για τους οποίους ο Δήμος Αθηναίων έχει προτείνει νέο νομοθετικό πλαίσιο από το 2012. Η νομοθεσία, θέτοντας πλήθος –χωροταξικών κυρίως– περιορισμών, πρακτικά απαγορεύει την ίδρυση οίκων ανοχής στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι περίπου 300 τον αριθμό να λειτουργούν παράνομα και άρα να μην ελέγχονται.

Συγκεκριμένα από τις 230 αιτήσεις νομιμοποιήσεις που έχουν κατατεθεί, μόνο μία πληροί τα κριτήρια της νομοθεσίας. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα κτίρια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν σε ακτίνα μικρότερη από 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και ξενοδοχεία.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει καταθέσει νομοθετική πρόταση που αφορά τη μείωση της απόστασης από τα 200 στα 100 μέτρα για κάποιους χώρους και την πλήρη άρση της απαγόρευσης για κάποιους άλλους, όπως τα ευαγή ιδρύματα.

H ιδιαιτερότητα των Εξαρχείων

«Πολύ δύσκολα μπορεί να παρέμβει ο δήμος σε αυτή τη γειτονιά. Στα Εξάρχεια διασταυρώνεται η πολιτική βία με το κοινό έγκλημα», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο Δήμος Αθηναίων, στην περιοχή που ακόμα και από τον δήμαρχο της πόλης χαρακτηρίζεται «άβατο», για να τα βγάλει πέρα, χρησιμοποιεί ανορθόδοξες πρακτικές. Στην πλατεία Εξαρχείων οι κολόνες ηλεκτροφωτισμού αντικαταστάθηκαν από άλλες ψηλότερες, με ύψος 7-8 μέτρα, για να μην μπορούν να σπάσουν οι ταραξίες τις λάμπες. Δημοτικός αστυνομικός δεν τολμά να μπει στην περιοχή, ενώ ακόμα και η αποκομιδή των απορριμμάτων κρύβει κινδύνους. «Εχουμε απομακρύνει τους κάδους από την Τοσίτσα και τη Στουρνάρη γιατί κάθε λίγο και λιγάκι τούς έβαζαν φωτιά. Ομως μπήκαν μέσα στο Πολυτεχνείο, έβγαλαν από εκεί τους κάδους και πάλι έβαλαν φωτιές», λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς. Οι τοίχοι όλων των κτιρίων στη γειτονιά, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικές μονοκατοικίες, είναι βαμμένοι με μουντζούρες- γκράφιτι, τα πεζοδρόμια σπασμένα και τα σκουπίδια πεταμένα παντού από όσους αναζητούν «εισόδημα» στους κάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή