Διεθνείς «γέφυρες» για startups

Διεθνείς «γέφυρες» για startups

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Αν σήμερα η Ελλάδα μπορεί να καυχιέται ότι διαθέτει ένα από τα δυναμικότερα και πολυπληθέστερα δίκτυα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς «γέφυρες» που έχουν χτιστεί μέσω των δράσεων ανταλλαγής και των συμμετοχών στους διεθνείς οργανισμούς. Πολλές από τις επιχειρήσεις που κάνουν διεθνώς περήφανη την Ελλάδα, όπως η Taxibeat ή η Filisia, δεν θα είχαν την πορεία που χαράζουν σήμερα αν δεν τους είχε δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διεθνή φόρα, καθώς τα έξοδα συμμετοχής είναι απαγορευτικά. Αυτή την ευκαιρία τη δίνουν διεθνείς φορείς, ξένες πρεσβείες αλλά και κυψέλες επιχειρηματικότητας που εμπιστεύονται και αναδεικνύουν τις ιδέες σε πολύ αρχικό τους στάδιο.

Διεθνείς «γέφυρες» για startups-1
Διεθνείς «γέφυρες» για startups-2
Διεθνείς «γέφυρες» για startups-3

Την ίδια στιγμή, στις 13/6 θα ανακοινωθεί η τελική επιλογή των νέων Ελλήνων startUppers που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον διαγωνισμό καινοτομίας Start Tel Aviv, του μεγαλύτερου φεστιβάλ καινοτομίας του Ισραήλ. Ο Αλβέρτος Κοέν, επενδυτής σε start ups, βρέθηκε στην Αθηνά πριν από λίγες ημέρες και μιλώντας στην «Κ», υποστήριξε ότι θαυμάζει την εργατικότητα και την ευστροφία των Ελλήνων startuppers. «Οι Ελληνες έχουν πολύ καλές ιδέες και μπορούν να λύνουν πρακτικά προβλήματα γι’ αυτό κάνω δουλειές εδώ». Πρόσθεσε βέβαια ότι η έλλειψη θεσμικού πλαισίου, η υψηλή φορολογία και η γραφειοκρατία πνίγουν κάθε επιχείρηση που πάει να ξεκινήσει.

Τα οφέλη που αποκόμισαν οι επιχειρήσεις στην πράξη

Τα ταξίδια έγιναν, η εμπειρία εμπλουτίστηκε και η ατζέντα διευρύνθηκε για τους συμμετέχοντες, όμως τι αποτέλεσμα είχε στη δουλειά της κάθε επιχείρησης; Η «Κ» συνομίλησε με τρεις συμμετέχοντες που ταξίδεψαν στην Αμερική και μεταφέρουν την εμπειρία τους.

Διεθνείς «γέφυρες» για startups-4

«Για να είναι ένα ταξίδι πετυχημένο θα πρέπει να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά από πριν» λέει ο Θωμάς Δούζης, συνιδρυτής του Ergon foods, που είδε τις πωλήσεις των ντελικατέσεν προϊόντων του να ανεβαίνουν μετά τις επαφές που πραγματοποίησε στο Τέξας. «Το κλειδί για την επιτυχία είναι η καλή προετοιμασία. Σε πέντε μέρες δεν μπορείς να τους δεις όλους, αλλά σίγουρα μπορείς να προετοιμάσεις μερικά ραντεβού με δυνητικούς πελάτες ή επενδυτές. Οι διοργανώσεις είναι αρκετά καλές και μπορείς να επικοινωνήσεις με άλλους συμμετέχοντες από πολύ νωρίς», συμπληρώνει όταν τον ρωτάμε για το συστατικό της επιτυχημένης αποστολής.

Στην αντίπερα όχθη, η εταιρεία τεχνολογίας του Αντώνη Κάνουρα, η οποία ασχολείται με τη ρομποτική στην εκπαίδευση (μέσα από δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν για την επιστήμη), παρότι δεν έφυγε με κάποια μεγάλη επένδυση στις αποσκευές του, κατάφερε να λάβει συμβουλευτική καθοδήγηση από μέντορα που θεωρείται από τους καλύτερους γνώστες του αντικειμένου του. «Συναντηθήκαμε, αλλάξαμε κάρτες και συνεχίσαμε να επικοινωνούμε μέσω email όταν επέστρεψα Ελλάδα. Εδειξε ενδιαφέρον για το προϊόν που χρησιμοποιούμε και άρχισε να προτείνει βελτιώσεις. Χτίσαμε πολύ καλή σχέση και με προστάτεψε από πολλά λάθη που ήμουν έτοιμος να κάνω».

Κοινωνικός αντίκτυπος

Η ομάδα της Ειρήνης Μαλλιαράκη, που έφτιαξε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για παιδιά με ειδικές ικανότητες, διακρίνεται σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τον κοινωνικό της αντίκτυπο και την καινοτόμο προσέγγιση στην υγεία και την εκπαίδευση. «Πολλοί μας ρωτούσαν για τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε και μας έγιναν αρκετές προτάσεις συνεργασίας. Το σημαντικότερο όμως που θεωρώ ότι αποκομίσαμε από τη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ είναι οι πρακτικές που χρησιμοποιούν άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με το αντικείμενό μας και θα μπορούσαν να εξελίξουν το προϊόν μας. Εκανα αρκετές επαφές και πλέον μπορώ να συνεργάζομαι με άτομα από όλο τον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή