ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τάξεων του Deree

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τάξεων του Deree

«Να είστε ανοιχτοί στη διαφορετικότητα, στην καινοτομία, σε νέους τρόπους σκέψης»

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Marty Meehan, στην ετήσια τελετή αποφοίτησης του Deree.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος η ετήσια τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τάξεων του Deree. Περισσότεροι από 300 φοιτητές του Deree από 18 χώρες, αποφοίτησαν σε μία μεγαλοπρεπή τελετή κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Το “commencement” – όπως λέγεται στα αγγλικά, συμβολίζοντας τη νέα αρχή στη ζωή των φοιτητών – πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο του Deree στην Αγία Παρασκευή, όπου περισσότεροι από 2.500 καλεσμένοι γιόρτασαν τον σημαντικό αυτό σταθμό στην πορεία των αποφοιτούντων.

Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. David G. Horner, καλωσόρισε τους καλεσμένους τονίζοντας ότι αυτή η τελετή είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, David G. Pearce απηύθυνε χαιρετισμό στους αποφοιτούντες, παρακινώντας τους να αναζητούν πάντα το καλύτερο στον εαυτό τους και στους άλλους και να προσφέρουν, μέσα από το έργο τους, στην κοινωνία και στη χώρα τους.

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής τελετής ήταν ο Δρ. Marty Meehan, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας. Ο Δρ. Meehan αποτελεί μία σημαντική προσωπικότητα με μακρά πορεία στο χώρο της δημόσιας παιδείας και της πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς έχει εκλεγεί και έχει θητεύσει επί σειρά ετών στο Κογκρέσο. Το 2015 ανέλαβε τη θέση του προέδρου στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (UMass), ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ που φιλοξενεί στα πέντε campus του περισσότερους από 73.000 φοιτητές.

Στην εύστοχη και επίκαιρη ομιλία του προς τους αποφοιτούντες, ο Δρ. Meehan μίλησε για τη δύναμη που έχει η πολυπολιτισμικότητα στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση της κοινωνίας, αναφερόμενος τόσο στις κοινότητες μεταναστών της Μασαχουσέτης όσο και στις ακαδημαϊκές συνεργασίες – όπως αυτή μεταξύ του Deree και του UMass – που δίνουν τη δυνατότητα σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Αυτή ήταν και η συμβουλή που έδωσε ο ίδιος στην τάξη: «Όταν πετάξετε ψηλά τα καπέλα και βγάλετε την τήβεννο, να υιοθετήσετε την καινοτόμο σκέψη στη ζωή σας… Τώρα περισσότερο από πότε, χρειαζόμαστε από εσάς να είστε ανοιχτοί στην καινοτομία, στη διαφορετικότητα, σε έναν νέο τρόπο σκέψης. Αναζητήστε τον στην καριέρα σας, στις σχέσεις σας. Μη φοβηθείτε να μπείτε σε ένα ‘πεδίο μάχης’ ιδεών. Καθώς θέτετε στόχους, να είστε αληθινοί στον εαυτό σας. Και πάντα να είστε ενεργοί ακροατές, θα μάθετε τόσα πολλά αν ξέρετε να ακούτε. Έτσι, η ζωή σας θα γίνει πιο πλούσια. Και ο κόσμος δυνατότερος.»

Λόγο προς τους συναποφοιτούντες του εκφώνησε ο Δημήτρης Λυκούρης, που αποφοίτησε με πτυχίο Επικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Δημήτρης αξιοποίησε στο μέγιστο κάθε ευκαιρία που του δόθηκε: παρακολούθησε μαθήματα στη Νότια Κορέα και στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας με υποτροφία, έκανε πρακτική άσκηση στην Αμερικανική Πρεσβεία, και ηγήθηκε της προσπάθειας υποστήριξης προσφύγων φοιτητών. Το μήνυμά του προς τους νέους αποφοίτους ήχησε καθαρό στο στάδιο του Κολλεγίου: «Να θυμάστε ότι αυτό που φαίνεται σαν πρόβλημα σήμερα, μπορεί να είναι μια πρόκληση που θα υπερνικήσετε αύριο. Να έχετε το θάρρος να ρισκάρετε. Να αλλάξετε τον κόσμο για το κοινό όφελος. Τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να το επιθυμήσετε πολύ. Και να βλέπετε αυτή την ημέρα σαν ένα μόνο από τα πολλά επιτεύγματα που έρχονται.»

Η ευχή του δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα καθώς πολλοί από τους αποφοιτούντες έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε διακεκριμένα πανεπιστήμια (π.χ. UCL, Cass Business School, LSE) για μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη έχουν βρει δουλειά πριν από την αποφοίτησή τους σε κορυφαίες διεθνείς εταιρείες.

Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου David G. Horner απέδωσε τίτλους Bachelor και Master στους σπουδαστές και αποχαιρέτησε την τάξη του 2016 λέγοντας: «Απόφοιτοι του 2016, είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα μοιραστείτε τις ιδιαίτερες ικανότητες και τα χαρίσματά σας με έναν κόσμο που χρειάζεται τη δική σας, μοναδική συμβολή!».

Λίγο μετά, οι νέοι απόφοιτοι πέταξαν ψηλά τα καπέλα τους και η εορταστική ατμόσφαιρα πλημμύρισε τον χώρο, δίνοντας το σύνθημα και την ευχή για το πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Μίκης Θεοδωράκης, που έχει ανακηρυχθεί στο παρελθόν επίτιμος διδάκτορας του Κολλεγίου, για να παρακολουθήσει την αποφοίτηση του εγγονού του, Αλέξανδρου. Εκεί βρέθηκαν ακόμη πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών διάφορων χωρών, όπως και σημαντικά πρόσωπα του επιχειρηματικού, του πολιτικού, του πολιτιστικού και του δημοσιογραφικού χώρου.

Η αποφοίτηση του Σαββάτου δεν ήταν απλά μία τυπική τελετή, αλλά ένας εορτασμός των επιτυχιών, της αριστείας και της ελπίδας για το μέλλον. Στην τελετή βραβεύθηκαν φοιτητές και φοιτήτριες για την ακαδημαϊκή τους επίδοση, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί εκδήλωση βράβευσης 120 και πλέον φοιτητών, όχι μόνο για τις επιδόσεις τους αλλά και για τη συμμετοχή τους στη φοιτητική ζωή, τις ηγετικές τους ικανότητες καθώς και για τη συμβολή τους στη φοιτητική κοινότητα.