Εκπαιδεύοντας τους νέους διοικητές

Εκπαιδεύοντας τους νέους διοικητές

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από σεμινάριο για την αντιμετώπιση κρίσεων στον χώρο της Υγείας πέρασαν την περασμένη Παρασκευή οι νέοι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων. Μία ημέρα μετά τις οδηγίες προς «ναυτιλλομένους» που έλαβαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι νέοι διοικητές «κάθισαν» στο θρανίο, προκειμένου να εκπαιδευτούν από τους αρμόδιους του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για τους τρόπους διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και επειγουσών καταστάσεων, από το προσφυγικό έως μια ενδεχόμενη πανδημία ή μια βιολογική – πυρηνική απειλή. Το σεμινάριο είχε τρεις ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου ανέλυσε τον ρόλο του Κέντρου και των διοικητών στην άμεση επιχειρησιακή αντίδραση αλλά και επικοινωνιακή διαχείριση σε «κρίσεις» στον χώρο της Υγείας. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια του ΕΚΕΠΥ «Περσέας» (για διάφορες έκτακτες ανάγκες), «Φιλοκτήτης» (για χημικούς-βιολογικούς-ραδιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους), «Σώστρατος» (για σεισμό) και «Αρτεμις» (για πανδημία). Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όσον αφορά την υγειονομική και ψυχοκοινωνική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας και τη διασύνδεση των κέντρων με τα νοσοκομεία. Στην τρίτη ενότητα παρουσιάστηκε το σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής. Για την εκπαίδευση των διοικητών είχαν προσκληθεί μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (για την Τηλεϊατρική), του ΕΚΑΒ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εως σήμερα έχουν καλυφθεί περίπου 80 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ από τις 146 που έμειναν κενές, μετά τη μαζική αποπομπή των προηγούμενων διοικητών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή