Μικροπολιτικός πόλεμος για τα σκουπίδια

Μικροπολιτικός πόλεμος για τα σκουπίδια

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επεισοδιακή όσο και κρίσιμη χθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ (συλλογικό όργανο των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων) αναμενόταν να απαντήσει στο ερώτημα «τι θα γίνει με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο», την Περιφέρεια της χώρας όπου δεν υπάρχει καμία σχετική υποδομή και ειδικά στους δήμους της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας. Η κατάσταση βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου, καθώς τα απορρίμματα στους περισσότερους νομούς καταλήγουν είτε σε ΧΥΤΑ που έχουν φτάσει στα όριά τους –στην καλύτερη περίπτωση– ή στις περισσότερες των περιπτώσεων σε ΧΑΔΑ (χώρους ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων). Ταυτόχρονα, οι ημερομηνίες για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων μέσω κοινοτικών κονδυλίων σύντομα θα εκπνεύσουν.

Ο ΦΟΣΔΑ καλείται να αποφασίσει ανάμεσα σε δύο σενάρια όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρώτο, το οποίο μάλιστα έως πριν από λίγους μήνες εθεωρείτο ότι θα εφαρμοζόταν, είναι η ανάθεση σε ιδιώτη της επένδυσης για τη διαχείριση μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το δεύτερο η δημιουργία μικρότερων αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων στην αρμοδιότητα των δήμων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μια απόφαση που θα έπρεπε να βασίζεται σε καθαρά οικονομοτεχνικά στοιχεία, έχει καταλήξει σε μικροπολιτικό πόλεμο τόσο ανάμεσα στους δημάρχους διαφόρων περιοχών όσο και ανάμεσα σε δημάρχους και Περιφέρεια.

«Τα σκουπίδια στην Ευρώπη φέρνουν χρήματα στους δήμους. Oποιος δήμαρχος υπερψηφίσει τη μελέτη που δέχεται τη ΣΔΙΤ, θα πρέπει να απαντήσει στον λαό του γιατί θα πληρώνουν τα διπλάσια χρήματα», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δήμαρχος Aργους, Δημήτρης Καμπόσος. «Οι δήμοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση με την αρωγή και τη συμπαράσταση της Πολιτείας». Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας: Τρίπολη, Κόρινθος, Σπάρτη, Ναύπλιο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης που έχει ταχθεί υπέρ της λύσης ΣΔΙΤ, σε δηλώσεις του τονίζει «σε λίγο καιρό όλοι οι δήμοι της Πελοποννήσου θα κάνουν αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το ζήτημα των σκουπιδιών». Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης την οποία είχε αναθέσει ο ΦΟΣΔΑ, η διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κοστίζει περίπου το ίδιο για τον πολίτη, 51-51,6 ευρώ ο τόνος, όποια λύση κι αν υιοθετηθεί. Ωστόσο, το κόστος υλοποίησης της επένδυσης στην πρώτη περίπτωση (ΣΔΙΤ) ανέρχεται στα 156,9 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων τα 83,2 είναι δημόσια δαπάνη) και στη δεύτερη (υιοθέτηση προτάσεων για αποκεντρωμένη διαχείριση) το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 152,8 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει τα 134,5 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος για το Δημόσιο είναι απαγορευτικό, τονίζουν όσοι υποστηρίζουν τη λύση ΣΔΙΤ.

Ωστόσο, οι δήμαρχοι που βρίσκονται στο στρατόπεδο της αποκεντρωμένης διαχείρισης αναφέρουν ότι η επένδυση σε αυτή την περίπτωση θα είναι φθηνότερη και ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη όσον αφορά τις ποσότητες των απορριμμάτων που παράγει η Πελοπόννησος είναι λανθασμένα. «Στη μελέτη, το συνολικό ετήσιο κόστος διαχείρισης έχει διαιρεθεί με επιπλέον 76.000 τόνους απορριμμάτων, τα οποία όμως είναι ανακυκλώσιμα και άρα δεν θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στη διαχείριση», αναφέρει μέλος του ΦΟΣΔΑ. Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι στην ίδια μελέτη έχει υπερκοστολογηθεί το σχέδιο της αποκεντρωμένης διαχείρισης. «Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι το ίδιο, ίσως και μικρότερο, από αυτό που θα κληθεί να καταβάλει, αν εφαρμοστεί η λύση ΣΔΙΤ. Στην πρώτη περίπτωση επίσης οι δήμοι θα έχουν έσοδα από τη διαχείριση, ενώ στη δεύτερη μόνο έξοδα συμπληρώνει».

Πάντως, χθες ώς αργά το βράδυ, δεν υπήρξε απόφαση, καθώς οι δύο πλευρές διασταύρωναν τα ξίφη τους στο «και πέντε» για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή