Διεθνής διάκριση Ελληνα φοιτητή για τον σχεδιασμό πρωτοποριακής καρέκλας

Διεθνής διάκριση Ελληνα φοιτητή για τον σχεδιασμό πρωτοποριακής καρέκλας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φοιτητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Σεργεντάκης, βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο (gold) στην κατηγορία Home Interior Products και με εύφημο μνεία (horonable mention) στην κατηγορία Interior Furniture των International Design Awards που έλαβε χώρα στο Λος Άντζελες για το σχεδιασμό της καρέκλας «Origami Chaise Longue». Οι κριτές επέλεξαν μεταξύ 1000 συμμετοχών από αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από 52 χώρες. Αυτή τη στιγμή, η καρέκλα εκτίθεται στο ΚΑΜ, στην έκθεση «Asseyez-vous mr. Le Corbusier», που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Αυγούστου.  

Διεθνής διάκριση Ελληνα φοιτητή για τον σχεδιασμό πρωτοποριακής καρέκλας-1

Κεντρική ιδέα

Το συγκεκριμένο project  εμπνεύστηκε από την αναδιπλούμενη τεχνική Origami. Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε ο σχεδιασμός καθώς και η κατασκευή της συγκεκριμένης Chaise Longue αφενός γιατί έπρεπε να είναι πολύ ελαφριά και αφετέρου γιατί έπρεπε να έχει την σταθερότητα και την αντοχή που χρειάζεται μια τέτοια κατασκευή. Κατά τις πρώτες προσεγγίσεις του συγκεκριμένου project οι κλίσεις, καθώς και οι απαραίτητες διαστάσεις ώστε να είναι άνετη και αναπαυτική συνετέλεσαν στην δημιουργική διαδικασία.  

Διεθνής διάκριση Ελληνα φοιτητή για τον σχεδιασμό πρωτοποριακής καρέκλας-2

Στην συνέχεια αυτές οι ανάγκες οδήγησαν σε έναν πιο δυναμικό σχεδιασμό βασισμένο σε τρία κύρια τρίγωνα τα οποία έρχονται να παραλάβουν τις τρεις βασικές λειτουργικές ανάγκες της chaise longue όπως είναι το κάθισμα, η πλάτη και το υποπόδιο. Τέλος κι’ άλλα τρίγωνα σχεδιάζονται ώστε να καλύψουν τις περαιτέρω ανάγκες όπως τα πλαϊνά «μπράτσα» και τα πίσω «φτερά» στήριξης. Η κατασκευή έγινε με σύνθετα φύλλα αλουμινίου «etalbond» εξαιτίας της ιδιότητας του να δουλεύεται εύκολα όπως το χαρτί επιτυγχάνοντας τις αναδιπλώσεις καθώς και την σταθερότητα μιας κατασκευής όπως είναι οι κατασκευές origami.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή