ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρέα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την οικία Φέρμορ στην Καρδαμύλη

dorea-toy-idrymatos-stayros-niarchos-gia-tin-oikia-fermor-stin-kardamyli-2142591

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε νέα δωρεά προς το Μουσείο Μπενάκη για τη συντήρηση, την επισκευή και τον εξοπλισμό της οικίας του Πάτρικ Λι Φέρμορ και της συζύγου του Τζοάν στην Καρδαμύλη, ανακοίνωσε το Μουσείο Μπενάκη.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχε χρηματοδοτήσει με δωρεά του την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία βασίστηκε στην αρχική πρόταση του Μουσείου Μπενάκη για τη μελλοντική λειτουργία της οικίας Φέρμορ, στην περιοχή Καλαμίτσι, στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας. Το ακίνητο που εκτείνεται συνολικά σε εννέα στρέμματα, περιήλθε στην πλήρη κυριότητα του Μουσείου Μπενάκη το 2011, μετά τον θάνατο του δωρητή.

«Το μοναδικό αυτό ακίνητο προβλέπεται να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού» υπενθυμίζει η ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη και επισημαίνει ότι «για τη λειτουργία του Κέντρου, προβλέπεται να συσταθεί με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, μια διεθνής επιτροπή η οποία θα διαμορφώνει και θα εισηγείται το πρόγραμμα της λειτουργίας και τις σχετικές επιλογές. Η γνωμοδοτική αυτή επιτροπή θα είναι άμισθη, θα ελέγχει το έργο που συντελείται, και θα εισηγείται και την επιλογή των εκάστοτε φιλοξενούμενων».

Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη, «ευχαριστεί για μια ακόμα φορά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αδιάλειπτη και ιδιαίτερα γενναιόδωρη στήριξή του, και για την ένταξη του έργου αυτού στις δωρεές του Ιδρύματος για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Η μοναδική τοποθεσία της Οικίας Patrick Leigh Fermor, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της μορφή και η αίγλη την οποία προσέδωσε στο χώρο η προσωπικότητα του συγγραφέα, σε συνδυασμό με την εποπτεία του Μουσείου Μπενάκη και τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγγυώνται τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κέντρου, που θα κατακτήσει μία υψηλή θέση ανάμεσα στα πολλά ανάλογα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής» τονίζεται στην ανακοίνωση.