Στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία του Αριστοτελείου

Στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία του Αριστοτελείου

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Της σχολής η οποία κατελήφθη από τους εξωπανεπιστημιακούς, με τον κ. Παρασκευόπουλο να μένει… ενεός» υπενθύμισε με νόημα, μιλώντας χθες στην «Κ», καθηγητής σε ΑΕΙ της Αθήνας. Ηδη, πάντως, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των χώρων του ΑΠΘ από τους κατασκηνωτές.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η ηγεσία του ΑΠΘ τηρεί στάση αναμονής για το θέμα, μπροστά στην απραξία των κυβερνητικών αρμοδίων. Η ηγεσία του ΑΠΘ, ζητώντας την προστασία τους, έχει ενημερώσει –εκτός από την αστυνομία, τον δήμο, την περιφέρεια και τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης–, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και το γραφείο του πρωθυπουργού. «Θέλουμε να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους, ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον υπουργό Παδείας Νίκο Φίλη. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε στην «Κ» ότι το θέμα του «No Border Camp Thessaloniki 2016», όπως εξελίσσεται, «είναι μία ένδειξη της ανομίας που επικρατεί στην Ελλάδα. Σε καμία άλλη πολιτισμένη χώρα θα μπορούσαν άγνωστοι να δηλώνουν ότι θα κατασκηνώσουν σε ένα πανεπιστημιακό campus και η αστυνομία να μην δρα».

Προς το παρόν, πάντως, ο στόχος είναι η αποφυγή των επεισοδίων και ο έλεγχος των ατόμων του «No Border Camp». Στο ΑΠΘ έχει συσταθεί πενταμελής συντονιστική επιτροπή, η οποία είναι σε ευθεία συνεννόηση με τη Σύγκλητο του ιδρύματος, η οποία είναι σε επιφυλακή. Εντυπωσιακή κρίνεται η πλήρης συναίνεση του ΑΠΘ στην προστασία του ιδρύματος. Στην εξασφάλιση της συναίνεσης από πανεπιστημιακούς όλων των πολιτικών ταυτοτήτων συνέβαλε το «άγνωστο» των μελών τού «No Border Camp». Στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΑΠΘ να αντιμετωπίσει πιθανά έκτροπα, η ηγεσία του ενημερώνει για κάθε εξέλιξη τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Αυτό αποτελεί απάντηση και στο «μόνιμο» επιχείρημα της αστυνομίας ότι δεν υπάρχει πρόσκληση προς την αστυνομία να παρέμβει.

Από την άλλη, η στάση αναμονής από τις αρχές του ΑΠΘ εξηγείται από ορισμένους από την πληροφορία ότι οι αστυνομικές αρχές φέρεται να θεωρούν ότι εάν υπήρχε προληπτική παρέμβαση κατά του «No Border Camp», ίσως να εξαγρίωνε τα άγνωστα άτομα πυροδοτώντας αντιδράσεις. Παράλληλα, το πανεπιστημιακό campus επιτρέπει τον διακριτικό έλεγχο του «No Border Camp» και όσων θα μετάσχουν σε αυτό.

Ο κ. Θ. Φορτσάκης

Για το θέμα, ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης δήλωσε ότι «στο έλεος των καταληψιών παραδίνεται από σήμερα το ΑΠΘ, που αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της xώρας. Εκατοντάδες άτομα από την Ελλάδα και άλλα κράτη προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ως χώρο κατασκήνωσης. Καμία άδεια δεν έχει ζητηθεί από τις πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στην Πολιτεία για προστασία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Οι πανεπιστημιακοί χώροι προορίζονται αποκλειστικά για την προαγωγή της επιστήμης. Είναι αυτονόητο ότι η κατάληψή τους, που κατά κανόνα συνοδεύεται από σημαντικές φθορές, δεν έχει καμία σχέση με αυτή. Ας πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων, όπως έχει κάνει με τη μέχρι σήμερα στάση της. Την καλούμε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και την καθιστούμε υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

«Διαχρονική η άρνηση παρέμβασης, ανεξαρτήτως ηγεσίας»

«Να τους συλλάβεις και να τους φέρεις στην πύλη»! Αυτό απάντησε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. προ ετών σε αντιπρύτανη ΑΕΙ της Αθήνας, όταν ο τελευταίος ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας για φασαρίες εντός χώρου του ιδρύματος. Και δεν είναι το μόνο περιστατικό που αποτυπώνει τη συνεχή άρνηση της αστυνομίας να παρέμβει εντός των ΑΕΙ, επικαλούμενη το πανεπιστημιακό άσυλο. Βεβαίως, πριν από την ψήφιση του νόμου 4009 του 2011, η στάση της ηγεσίας του ΑΕΙ ήταν καθοριστική για την άρση ή μη του ασύλου. Ωστόσο, μετά το νόμο 4009, η αστυνομία μπορεί να παρέμβει σε έκνομες πράξεις, όπως οφείλει να πράξει για όλα τα δημόσια κτίρια.

Σε μία άλλη περίπτωση, ο ίδιος πανεπιστημιακός θυμάται τον καβγά μπροστά του, ενός ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού με αξιωματικό της αστυνομίας. Ο εισαγγελέας επέμενε η αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα και χωρίς πρόσκληση από το ΑΕΙ στα ιδρύματα όταν υπάρχει κίνδυνος για ζωές και τα κτίρια, ενώ ο αξιωματικός το αρνούνταν.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε το περιστατικό του Φεβρουαρίου του 2010. Επειτα από την απόφαση του ΑΕΙ, κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει. Εισπράττοντας την πρώτη άρνηση κάλεσε την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η άρνηση είναι καθαρή και διαχρονική, ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας. Οι αστυνομικοί φοβούνται τις αντιδράσεις. Επίσης, ίσως η αστυνομία να επιθυμεί να ελέγχει κάποιες ομάδες ατόμων και άρα οι χώροι των ΑΕΙ τη διευκολύνουν να τις έχουν υπό έλεγχο εντός του ασύλου», λέει ο τέως αντιπρύτανης. «Η αστυνομία έχει έντονο φόβο ότι εάν πάει κάτι στραβά στην επιχείρηση, όλοι θα στραφούν εναντίον της, ακόμη και οι κυβερνώντες», προσθέτει ο κ. Μουτζούρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή