Αποψη: Οι «κατασκηνωτές» πλήττουν ευθέως το ΑΠΘ

Αποψη: Οι «κατασκηνωτές» πλήττουν ευθέως το ΑΠΘ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει δώσει και κερδίσει σημαντικές μάχες για την υπόθεση της Θεσσαλονίκης ως ανοιχτής πόλης. Εδωσε τη μάχη για να αποδεχθεί η Θεσσαλονίκη το πολυπολιτισμικό της παρελθόν, έγινε σημαιοφόρος του Gay Parade, πρωτοστάτησε στη φιλοξενία και φροντίδα των μεταναστών και προσφύγων.

Εξίσου όμως, προώθησε την τουριστική Θεσσαλονίκη, καλωσόρισε την έλευση αλλοδαπών επενδυτών στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της πόλης και υπήρξε υπέρμαχος της μεταρρύθμισης και διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, και ιδίως του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε.

Αυτοί οι δύο πυλώνες –της πόλης που είναι ανοιχτή στη διαφορετικότητα και της πόλης που συναλλάσσεται και συνδιαλέγεται με το διεθνές περιβάλλον προς όφελος των κατοίκων της– είναι απόλυτα συνδεδεμένοι και δεν επιτρέπεται ο ένας να υπονομεύσει τον άλλον.

Εδώ και χρόνια ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ταξιδεύει, από το Βελιγράδι μέχρι τη Νέα Υόρκη, μαζί με την ηγεσία του ΑΠΘ. Γιατί εξωστρεφές ΑΠΘ σημαίνει εισροή αλλοδαπών φοιτητών στην πόλη, ουσιαστικά μία ακόμη τουριστική Θεσσαλονίκη, εισροή τεχνογνωσίας και ιδεών που χρειάζεται η πόλη για να προκόψει, ένας θεσμοθετημένος επιστημονικός και δημόσιος διάλογος που είναι το καλύτερο αντίδοτο στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Οι «κατασκηνωτές» του «No Border Camp Thessaloniki 2016» πλήττουν ευθέως αυτό το ΑΠΘ. Αν δεν εκδιωχθούν άμεσα από τους χώρους του πανεπιστημίου, με παρέμβαση της αστυνομίας, θα ζημιώσουν την εικόνα του ιδρύματος στο εξωτερικό, θα απομειώσουν δυσαναπλήρωτες υποδομές και θα αποσυντονίσουν τη λειτουργία του.

Η δε αστυνομία, το «κράτος» που λέει και ο δήμαρχος, έχει την ικανότητα να τους εκδιώξει. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση για να δοθεί η εντολή στην αστυνομία να το πράξει. Και αυτή τη βούληση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρέπει και να την εκφράσει και να τη διαμορφώσει, δυναμικά και αδιαμφισβήτητα. Πρέπει γιατί μπορεί: ο δήμαρχος κατέχει το πολύτιμο κεφάλαιο της τοπικής νομιμοποίησης αλλά και της υποστήριξης των μεταναστών και προσφύγων, για τους οποίους έχει κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι οι επίδοξοι «κατασκηνωτές» του ΑΠΘ. Και πρέπει, διότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον της πόλης όπως ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης το έχει ορίσει: το συμφέρον να έχει η πόλη ένα ΑΠΘ φιλόξενο σε φοιτητές και καθηγητές του εξωτερικού, ένα ΑΠΘ που να μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον του σε ομαλές συνθήκες, ένα ΑΠΘ που επιλέγει το ίδιο, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμά μας, τους όρους του επιστημονικού και δημόσιου διαλόγου που διεξάγεται στον χώρο του και όχι απρόσκλητοι και αυθαίρετοι «κατασκηνωτές».

*Ο Αντώνης Καμάρας είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή