Δημιουργία συστήματος μεταμοσχεύσεων

Δημιουργία συστήματος μεταμοσχεύσεων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες προκειμένου σταδιακά να αποκτήσουμε αυτάρκεια ως χώρα στις μεταμοσχεύσεις έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στα μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του οργανισμού. Η κατεύθυνση που δόθηκε είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα μεταμοσχεύσεων που θα «ξεκολλήσει» τη χώρα μας από τη θέση του ουραγού της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό των δοτών οργάνων. Οπως ανέφερε στον υπουργό ο πρόεδρος του ΕΟΜ Ανδρέας Καραμπίνης, τα τελευταία χρόνια οι δότες μειώθηκαν στους 3,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν ευθύνεται η κρίση για την απογοητευτική αυτή εικόνα, αλλά η έλλειψη κοινωνικής κουλτούρας και οι προκαταλήψεις σε αυτό το θέμα, ενώ προσέθεσε ότι «οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν και στο ότι τα θέματα του συστήματος μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας έμπαιναν πολύ χαμηλά στην ατζέντα των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Υγείας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η παρέμβαση στις μεταμοσχεύσεις θα πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την αύξηση της δωρεάς οργάνων και επομένως των διαθέσιμων μοσχευμάτων, με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργούς συναίνεσης του πληθυσμού, αλλά και την ενίσχυση των κέντρων μεταμοσχεύσεων και κυρίως των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, αυτές τις ημέρες τοποθετούνται γιατροί από τις προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα ακολουθήσουν και οι νοσηλευτές. «Εκτός, όμως, από την επιπλέον στελέχωση στις ΜΕΘ, θα πρέπει να εκπαιδευθούν οι γιατροί στην κουλτούρα των μεταμοσχεύσεων, έτσι ώστε να δημιουργούν στους συγγενείς των ασθενών κλίμα εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω χορηγίας από το Ιδρυμα Ωνάση, ο ΕΟΜ έχει ξεκινήσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το προσωπικό ΜΕΘ, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό δοτών οργάνων και την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Το πρόγραμμα φαίνεται να αποφέρει αποτελέσματα, αφού οι δότες το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι 35% περισσότεροι από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015. Πεννυ Μπουλουτζα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή