Θλιβερή επέτειος εισβολής στην Κύπρο

Θλιβερή επέτειος εισβολής στην Κύπρο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, κυριάρχησε στα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας με αφορμή τη συμπλήρωση, χθες, 42 ετών από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. «Πιο επίκαιρη από ποτέ» χαρακτήρισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε μήνυμά του στο Τwitter υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την προοπτική.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η συμπλήρωση 42 ετών από την εισβολή «κάνει ισχυρότερη την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, για το τέλος της παράνομης κατοχής και την επανένωση του νησιού». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «τελείως αδιανόητο για μια χώρα κράτος-μέλος της Ε.Ε. να υπάρχει στρατιωτική κατοχή». Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του δηλώνει αλληλέγγυο στον κυπριακό λαό και τονίζει ότι «στηρίζει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος», αφού, ωστόσο, επισημάνει ότι «ο λαός της Κύπρου δεν μπορεί να προσδοκά λύση στα πλαίσια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Το Ποτάμι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης λύσης θα πρέπει να είναι η επιδίωξη όλων μας «για το καλό όλων των Κυπρίων αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Την αλληλεγγύη των ΑΝΕΛ προς τον κυπριακό λαό εξέφρασε η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου, ενώ ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμα των θυμάτων της τουρκικής εισβολής και, εκπροσωπώντας το προεδρείο του σώματος, ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε ιστορική ευθύνη την επιδίωξη, από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, ειρηνικής διευθέτησης της επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή