Επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και μειονοτικών

Επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και μειονοτικών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρής έντασης επεισόδια με την ευθύνη ακροδεξιών στοιχείων σημειώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη προ δεκαπενθημέρου πορεία του μειονοτικού κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB). Σύμφωνα με την αστυνομία, τα επεισόδια άρχισαν όταν περίπου 100 διαδηλωτές πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση και άρχισαν να πετούν πέτρες προς το συγκεντρωμένο πλήθος, προσπαθώντας να σπάσουν την αλυσίδα των ΜΑΤ που το προστάτευε. Υπήρξε ένας τραυματίας, ο οποίος χτύπησε από πέτρα που έριξαν πρόσωπα που συμμετείχαν στην αντισυγκέντρωση. Από την ακροδεξιάς υφής αντισυγκέντρωση ακούγονταν συνθήματα όπως «Εξω οι Τούρκοι από την Ελλάδα». Στο τέλος, μοίρασαν φυλλάδια στις καφετέριες της πλατείας με ακροδεξιά μηνύματα κατά της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η αρχική συγκέντρωση έγινε με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο από τον θάνατο του ιδρυτή του μειονοτικού κόμματος DEB, Αχμέτ Σαδίκ. Φέτος, η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε εκτός από την επιμνημόσυνη δέηση να πραγματοποιήσει και μία πορεία προς το κτίριο της νομαρχίας Ροδόπης, με στόχο να καταθέσει ορισμένα αιτήματα της μειονότητας. Στην πορεία συμμετείχαν περί τα 1.000 άτομα, πολλά εκ των οποίων φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ» και κρατούσαν σημαιάκια με το έμβλημα του κόμματος DEB και το πρόσωπο του Αχμέτ Σαδίκ. Από την αρχή της εκδήλωσης των επεισοδίων ο σημερινός πρόεδρος του DEB, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, παραίνεσε τους συγκεντρωμένους να μην απαντήσουν σε καμιά είδους πρόκληση που πιθανόν να οδηγούσε σε γενικευμένο επεισόδιο.

Στο μνημόσυνο του Σαδίκ, που έγινε αργότερα, παρευρέθηκαν βουλευτές του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου, αντιπροσωπείες από την ΠΓΔΜ και τη γειτονική Βουλγαρία, καθώς και πλήθος αιρετών από τις τοπικές αρχές. Το μνημόσυνο ξεκίνησε πολύ αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο λόγω καθυστέρησης του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί. «Παρών», όπως ήταν φυσικό, έδωσε και η οικογένεια του τέως ηγέτη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, λόγω και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας την πορεία και την επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, οι διοργανωτές κάλεσαν τον κόσμο σε δείπνο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος που βρίσκονται λίγο έξω από την Κομοτηνή. Πάντως, η πλειονότητα του κόσμου που έλαβε μέρος στην πορεία επέλεξε μετά το πέρας αυτής και του μνημοσύνου να αποχωρήσει και να μην μεταβεί στα γραφεία του DEB για το γεύμα. Σημειώνεται, ότι τις προηγούμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση είχε γίνει αποδέκτης πληροφοριών περί παρέκκλισης του βασικού σκοπού της πορείας στη μνήμη του Σαδίκ και συσχέτισής της με την εκκρεμότητα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ενώ υπήρχε και φόβος για τη διοργάνωση «αντισυγκεντρώσεων» από ακροδεξιές ομάδες, όπερ και εγένετο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή