Αναβολή στους «8» για συνεντεύξεις ασύλου

Αναβολή στους «8» για συνεντεύξεις ασύλου

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολή τριών εβδομάδων για να προετοιμάσουν την επιχειρηματολογία τους έλαβαν χθες από την Υπηρεσία Ασύλου οι νομικοί εκπρόσωποι των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα. Η Τουρκία τους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες, οι ίδιοι αρνούνται την εμπλοκή τους στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, ενώ εκκρεμεί η εξέταση των αιτημάτων τους για χορήγηση ασύλου.

Χθες, επρόκειτο να ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων δύο Τούρκων στρατιωτικών με χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου. Οι δύο στρατιωτικοί προσήλθαν κανονικά στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας συνοδευόμενοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι δικηγόροι τους, όμως, κατέθεσαν αίτημα αναβολής, το οποίο έγινε δεκτό. Οι νέες συνεντεύξεις ορίστηκαν για τις 19, 23, 24 και 25 Αυγούστου. Οι εβδομάδες που μεσολαβούν δίνουν και στους χειριστές των αιτημάτων περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για την εξέταση των υποθέσεων. Πλέον μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να αξιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν δοθεί κατά την προκαταγραφή των αιτημάτων, αλλά και το πώς διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση και πώς εξελίσσονται οι διώξεις κατά στρατιωτικών στην Τουρκία. Οι χειριστές πρόκειται να αποφασίσουν σε πρώτο βαθμό, ενώ οι Τούρκοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων τους.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο Ολυμπιακό Χωριό. Οπως υποστηρίζουν, σε περίπτωση απέλασής τους στην Τουρκία, ο θάνατός τους «θα είναι βέβαιος», καθώς «όσοι στρατιωτικοί είχαν βάρδια το βράδυ της 15ης Ιουλίου θεωρούνται αδιακρίτως ένοχοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή