«Πρέπει να δημιουργήσουμε ρωγμές στο κέλυφος του τραμπουκισμού»

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ρωγμές στο κέλυφος του τραμπουκισμού»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνηθίζονται η βία και ο τραμπουκισμός; Μάλλον ναι, αφού το γενικό αίσθημα που επικρατεί στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των Εξαρχείων είναι ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, επομένως… προσαρμοζόμαστε στην κατάσταση. «Ζω στην καρδιά των Εξαρχείων επί σαράντα χρόνια, ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι την κατάσταση τόσο έκρυθμη. Το πρόβλημα είναι ότι αρχίζουμε να το συνηθίζουμε και πια δεν αντιδρούμε πέρα από τα τυπικά. Ανοχή δηλώνει συνενοχή», λέει ο συνταξιούχος δάσκαλος Κωνσταντίνος Φλωρίδης, μόνιμος κάτοικος της Χαριλάου Τρικούπη, μιλώντας στην «Κ» για την παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη δράση των αναρχικών ομάδων στα Εξάρχεια. «Δεν φοβόμαστε μη μας κάνουν κακό σωματικά, αυτό που μας ανησυχεί είναι η ταχύτατη γκετοποίηση που θα κλείσει και τα εναπομείναντα μαγαζιά της περιοχής. Εχετε δει κανένα γκέτο στο κέντρο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας;».

«Ημουν περήφανη Εξαρχιώτισσα από το 1984 που μετακόμισα από την Αγγλία στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» η Μάρθα Φλωράτου, πρώην πρόεδρος της Α΄ Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων. Οπως υποστηρίζει, η περιοχή από ελεύθερη και ανοιχτή, με μοναδική αύρα, κατάντησε να βρίσκεται στο κοινωνικό περιθώριο λόγω συμπεριφοράς ορισμένων και αδράνειας από την πολιτεία. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ρωγμές στο κέλυφος του τραμπουκισμού. Είμαστε μια σιωπηλή πλειοψηφία που επιτρέπει σε ελάχιστους να πλήττουν την ιστορία, την αισθητική και την ασφάλεια της περιοχής μας». Οπως εξηγεί, όταν δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα με τις Αρχές να έχουν διεκπεραιωτικό ρόλο, τότε βρίσκουν καταφύγιο στον αστικό ιστό παραβατικά στοιχεία δημιουργώντας τοπική μαφία. «Τολμάμε να πάμε κόντρα σε αυτά που συμβαίνουν μέσα από πολιτιστικές δράσεις καλώντας αυτήν τη σιωπηλή πλειοψηφία να δηλώσει την παρουσία τους και να αντιδράσει ειρηνικά».

Το πρόβλημα υποβάθμισης της περιοχής δεν σταματά στην παραβατικότητα, σύμφωνα με την επιχειρηματία και κάτοικο της Νεάπολης Βασιλική Τιάντση. Το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα, το πρόβλημα καθαριότητας και η έλλειψη συντήρησης των δημόσιων χώρων είναι μόνο μερικά από εκείνα που δημιουργούν την αίσθηση γενικευμένης παρακμής, που εκτός από την αισθητική επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έλαβε την περασμένη εβδομάδα επιστολή από τους κατοίκους της περιοχής Νεάπολης Εξαρχείων με την οποία καταγγέλλουν την παρατεταμένη αδράνεια της πολιτείας, ζητούν άμεση δράση για απομάκρυνση των διακινητών και χρηστών ουσιών από την περιοχή. Επιπλέον, κάνουν ειδική αναφορά στην κατάληψη του 5ου Λυκείου Αθηνών η οποία θέτει σοβαρά προβλήματα υγείας σε όλους τους κατοίκους και έχει υποβαθμίσει το επίπεδο διαβίωσης στη γειτονιά των οδών Πρασσά και Μερλιέ. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου στις 21 Ιουλίου κατέληξε σε ψήφισμα για την κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων, με το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση «να καταρτίσει αμέσως μαζί με τον Δήμο Αθηναίων, με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις των Εξαρχείων, ένα σχέδιο δράσεων για την επιστροφή της περιοχής στην κανονικότητα και την αναζωογόνηση που δικαιούται». Το περιμένουμε, αν και η μεταφορά από το χαρτί στην πράξη απαιτεί και πολιτική πυγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή