Στην τελική ευθεία η καταγραφή

Στην τελική ευθεία η καταγραφή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση προκαταγραφής αιτημάτων ασύλου μεταξύ των προσφύγων που βρίσκονται σε χώρους διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου, η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω των ειδικών κέντρων προκαταγραφής που είχαν τεθεί σε λειτουργία προσωρινά γι’ αυτόν τον σκοπό. Εως τα μέσα Αυγούστου αναμένεται να έχουν προκαταγραφεί και οι πρόσφυγες που επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας (ασύλου) και βρίσκονται στα νησιά. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού συντονιστικού για το προσφυγικό, στη χώρα βρίσκονταν χθες 57.115 πρόσφυγες, εκ των οποίων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι 9.399. Ωστόσο οι δομές στα νησιά υπολογίζεται ότι διαθέτουν 7.450 θέσεις.

Ειδικότερα, η διαδικασία της προκαταγραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου από την Υπηρεσία Ασύλου και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO). «Μέσω αυτής της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, χορηγήθηκε η κάρτα αιτούντος άσυλο σε χιλιάδες ανθρώπους. Η κάρτα αυτή τούς επιτρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης», σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου, της Υπατης Αρμοστείας και της ΕΑSO.

Οσοι έχουν ήδη προκαταγραφεί θα λάβουν σύντομα ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό τους, με την ημερομηνία και το μέρος του επόμενου ραντεβού τους με την Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να καταθέσουν το αίτημά τους, μεταξύ άλλων, και για οικογενειακή επανένωση ή μετεγκατάσταση.

Οσοι πρόσφυγες δεν προκαταγράφηκαν ακόμα, και επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου, μπορούν να το κάνουν κανονίζοντας το ραντεβού για καταγραφή μέσω Skype. Μάλιστα, δεδομένου ότι η πλειονότητα όσων επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου έχει προκαταγραφεί, εκτιμάται ότι η πρόσβαση στο σύστημα του Skype θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τους 20.100 πρόσφυγες, που είχαν προκαταγραφεί από τις 9 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, το 56% είναι άνδρες και το 44% γυναίκες, ενώ το 48% είναι παιδιά. Ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν 690, με κύρια χώρα προέλευσης το Αφγανιστάν (51%). Το 33% των 690 ασυνόδευτων παιδιών προέρχεται από τη Συρία και το 13% από το Ιράκ. Το 75% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι 15-17 ετών, ενώ το 6% είναι κάτω των 10 ετών. Από τα 690 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά τα περισσότερα είναι αγόρια.

Εκτός από τα ασυνόδευτα παιδιά, 2.143 πρόσφυγες χαρακτηρίζονται «ευάλωτες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία», καθώς πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά (22%), γυναίκες έγκυες ή σε περίοδο λοχείας (16%), άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (10%) ή αντιμετωπίζουν αναπηρίες (9%), ηλικιωμένους (5%), θύματα βασανιστηρίων, σωματικής ή σεξουαλικής βίας, μετατραυματικών συνθηκών (π.χ. συγγενείς πνιγμένων σε ναυάγια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή