Επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων σε Λέσβο και Πόρτο Κάγιο

Επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων σε Λέσβο και Πόρτο Κάγιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι κατευθύνονταν με πλαστική βάρκα προς τη Λέσβο, σημειώθηκε, στις 10 σήμερα το πρωί, δυο περίπου μίλια ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Μέσα από τη θάλασσα περισυνελέγησαν περίπου 50 άτομα ενώ σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες αγνοούνται άλλα δυο ή τρία άτομα. Στην περιοχή έχει ξεκινήσει ήδη, από σκάφη του Λιμενικού Σώματος, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ οι διασωθέντες μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σημειώνεται ότι συνολικά 54 άτομα έφτασαν στη Λέσβο και στη Χίο το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα στη Λέσβο από χθες το πρωί και μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί πέρασαν 23 άτομα ενώ στη Χίο το αντίστοιχο διάστημα πέρασαν 31. Αντίθετα στη Σάμο για μια ακόμα μέρα δεν υπήρχαν αφίξεις.

Σήμερα Πέμπτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3645 άτομα, στη Χίο 2766 και στη Σάμο 1038. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7458 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Σπάρτη: Διασώθηκαν μετανάστες ανοιχτά του όρμου Πόρτο Κάγιο

Επιχείρηση για τη διάσωση 38 μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του όρμου Πόρτο Κάγιο, ανάμεσα στη Λακωνία και τα Κύθηρα, στήθηκε από το Λιμενικό, με τη βοήθεια ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, μετά την ενημέρωση του Λιμεναρχείου Γυθείου πως ιστιοφόρο με σημαία Σιέρα Λεόνε βρισκόταν σε δυσχερή θέση, έσπευσαν στην θαλάσσια περιοχή περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και ένα αλιευτικό.

Μόλις εντοπίστηκε το ιστιοφόρο, οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο αλιευτικό, το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι του Πόρτο Κάγιο.

Στη συνέχεια, το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού περισυνέλεξε τρεις αλλοδαπούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε μία φουσκωτή λέμβο και ένα διασωστικό βαρελάκι. Όταν οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στο Πόρτο Κάγιο, ενημέρωσαν τους λιμενικούς πως αγνοείται ένα άτομο, που ήταν μαζί τους στο ιστιοφόρο.

Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου, στις οποίες μετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Έπειτα από λίγη ώρα ο αλλοδαπός αγνοούμενος εντοπίστηκε σώος σε βραχώδη ακτή, στην περιοχή Βαθύ Αυλάκι και απεγκλωβίστηκε από το πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί το Λιμενικό για την υπόθεση, συνελήφθησαν δύο από τους 38 διασωθέντες, διότι φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών.

Οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο δημοτικό στάδιο Γυθείου, προκειμένου να μείνουν εκεί προσωρινά, ενώ υπάρχει μέριμνα για την παροχή βοήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή