ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μνήμη Παλμύρας» στην αίθουσα ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου Μπενάκη

mnimi-palmyras-stin-aithoysa-romaikon-glypton-toy-moyseioy-mpenaki-2145492

Συνεχίζεται με επιτυχία η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Μνήμη Παλμύρας» στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), όπου θα παραμείνει έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Η εικαστική παρέμβαση του Αλέκου Λεβίδη είναι ένα ευαίσθητο σχόλιο στην καταστροφή της συριακής Παλμύρας των Ρωμαϊκών χρόνων από τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους». Oπως είναι γνωστό, οι βιαιότητες της πρόσφατης περιόδου άφησαν στην περιοχή συντρίμμια μνημείων παγκόσμιας ιστορικής σημασίας και πολυάριθμους νεκρούς. Ανάμεσά τους ήταν και ο Khaled Mohamad al-Asaad, διαπρεπής και πρωτοπόρος αρχαιολόγος, επί 40 χρόνια έφορος αρχαιοτήτων, αφοσιωμένος στη μελέτη και στην ανάδειξη της μυθικής πόλης των Φοινίκων. Ο δημόσιος αποκεφαλισμός του και η διαπόμπευση της ακέφαλης σορού του προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή.

Σε μουσειακές προθήκες, ανάμεσα σε ρωμαϊκά γλυπτά, θα συγκεντρωθούν, όπως υπογραμμίζει ο Λεβίδης, «αντικείμενα που ζωντανεύουν τις ώρες, τις μέρες που γύριζα κάτω από τον ανελέητο ήλιο της ερήμου στη μεγάλη κεντρική λεωφόρο των καραβανιών, στους αμμόλοφους με τους ταφικούς πύργους της Παλμύρας. Αντικείμενα-ευρήματα, γνήσια και κίβδηλα (πλην πάλι γνήσια) και άλλα που κατασκεύασα κατά καιρούς, όταν νοητά γυρόφερνα στη μαγική πολιτεία».

Η κρισιμότητα της εποχής επιβάλλει σε ένα μουσείο που εξ ορισμού διαφυλάττει τη μνήμη και τον πολιτισμό, συνεκτικά στοιχεία της ανθρώπινης υπόστασης, να δώσει βήμα σε έναν καλλιτέχνη που θέλει να δημοσιοποιήσει μέσω της τέχνης του την αντίδρασή του σε όσα αποτρόπαια συμβαίνουν σήμερα.