Φροντίδα και δράσεις για τη Νάξο και τα αγροτικά μνημεία της από τη Monumenta

Φροντίδα και δράσεις για τη Νάξο και τα αγροτικά μνημεία της από τη Monumenta

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και εννέα χρόνια η Monumenta, που παρακολουθεί την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, οργανώνει το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» με συστηματική παρουσία στο νησί της Νάξου. Αυτό το Σαββατοκύριακο, διήμερο εκδηλώσεων για τα μνημεία του νησιού σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ).

Αύριο, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη Γρόττα, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των πρακτικών της ημερίδας/δημόσιας συζήτησης «Πράττουμε για τα μνημεία», που πραγματοποιήθηκε στο Χαλκί το 2009 με τη συνεργασία του τότε Δήμου Δρυμαλίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Monumenta, καθώς επίσης ομιλίες και συζήτηση σχετικές με την εξέλιξη του προγράμματος και τα μνημεία του νησιού. Ομιλητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο αρχαιολόγος Στέλιος Λεκάκης.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιού, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Αγροτικά μνημεία της Νάξου», που θα περιλαμβάνει ομιλίες και δημόσια συζήτηση σχετικές με τον υλικό και άυλο αγροτικό πολιτισμό της Νάξου, την προστασία και την ανάδειξή του στις μέρες μας.

Η Νάξος, που συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της στον αγροτικό τομέα, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την αγροτική της κληρονομιά. Σε όλο το νησί διατηρούνται μνημεία που χρονολογούνται από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Τα μνημεία αυτά διηγούνται με τον πιο εύληπτο τρόπο την καθημερινότητα των Ναξιωτών, κυρίως του 19ου και α΄ μισού του 20ού αιώνα, και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου της Νάξου.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή