Με «προφίλ πρόσφυγα» οι περισσότεροι

Με «προφίλ πρόσφυγα» οι περισσότεροι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρώτη, όχι πλήρης αλλά αρκετά εκτεταμένη εικόνα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία στην Ελλάδα σχηματίζεται από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου για το προφίλ όσων έλαβαν μέρος στη διαδικασία της προκαταγραφής από 9 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2016. Πρόκειται για 20.100 άτομα που βρίσκονταν σε κέντρα φιλοξενίας ή άλλους χώρους συγκέντρωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα και που εκδήλωσαν την πρόθεση να καταθέσουν αίτηση ασύλου (διεθνούς προστασίας) στη χώρα μας και γι’ αυτό προκαταγράφηκαν, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία.

Είναι προφανές πως η εικόνα των 20.100 δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά αποκαλυπτική για την πραγματικότητα. Παραπέμπει σε μεγάλο βαθμό σε προφίλ πρόσφυγα και σε πληθυσμούς εκτοπισμένους.

Μεταξύ των 20.100 ατόμων, το 56% είναι άνδρες και το 44% γυναίκες, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (48%) είναι ανήλικος. Παιδιά μικρότερα των δύο ετών είναι το 6%, από 2-4 ετών το 10%, 5-9 ετών το 14%, 10-14 ετών το 10% και 15-17 ετών το 8%. Καταγράφεται έντονα, δηλαδή, μια μετακίνηση οικογενειών και όχι απλώς ανδρών που μεταναστεύουν για αναζήτηση εργασίας. Μάλιστα, πρόκειται για οικογένειες πολυμελείς, καθώς το 18% όσων προκαταγράφηκαν αποτελείται από τέσσερα μέλη, το 18% από πέντε μέλη, ενώ το 15% από επτά μέλη.

Μεταξύ των 20.100 ατόμων βρέθηκαν 690 ασυνόδευτοι ανήλικοι (το 3,5%), με κύρια χώρα προέλευσης το Αφγανιστάν (51%). Το 33% των ασυνόδευτων ανηλίκων προέρχεται από τη Συρία και το 13% από το Ιράκ.

Το 75% είναι 15-17 ετών, αλλά υπάρχει και ένα 6% το οποίο είναι κάτω των 10 ετών. Η μεγάλη πλειονότητα των 690 ασυνόδευτων ανηλίκων είναι αγόρια.

Πέρα από τα ασυνόδευτα παιδιά, συνολικά 2.143 πρόσφυγες χαρακτηρίζονται «ευάλωτες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία». Πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά (22%), γυναίκες έγκυοι ή σε περίοδο λοχείας (16%), άτομα που πάσχουν από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες (10%), άτομα με αναπηρίες (9%), ηλικιωμένοι (5%), καθώς και θύματα βασανιστηρίων, άτομα που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία ή βρέθηκαν αντιμέτωπα με μετατραυματικές συνθήκες, όπως, για παράδειγμα, οι συγγενείς προσφύγων που πνίγηκαν σε ναυάγια στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή