ΜΚΟ επιστρέφουν χρήματα στο Δημόσιο

ΜΚΟ επιστρέφουν χρήματα στο Δημόσιο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισαν οι πρώτες επιστροφές στο Δημόσιο ποσών που είχαν εγκριθεί και δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών προς ΜΚΟ οι οποίες τελικά δεν υλοποίησαν τα πρότζεκτ για τα οποία είχαν λάβει τα χρήματα. Πρόκειται για τα πρώτα απτά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας για διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ που έχει αναλάβει το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, με εντολή του Νίκου Κοτζιά από τον Ιανουάριο του 2015, και αφορά χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο 2000-2010. Κατόπιν ενεργειών της Γενικής Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ, την 1η Αυγούστου 2016 εισπράχθηκαν από τη Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών δύο εγγυητικές επιστολές της Τράπεζας Αττικής συνολικού ποσού 202.000 ευρώ. Το ποσό είχε εκδοθεί το 2008 για δύο προγράμματα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership, τα οποία ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Τα προγράμματα είχαν χρηματοδοτηθεί από την ΥΔΑΣ για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αίγυπτο» και για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Σερβίας (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ)». Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, με την υπογραφή του σχετικού πρακτικού μεταξύ της ΥΔΑΣ και της Τράπεζας Αττικής. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για διαφάνεια, σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκαν οι διαδικασίες καταλογισμού είτε απευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε από τις κατά τόπους ΔΟΥ στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διεξάγουν σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ, ενώ δεκάδες προγράμματα ΜΚΟ της επίμαχης περιόδου έχουν παραπεμφθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή