Ανησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε πρόσφυγες

Ανησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε πρόσφυγες

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μίνι» επιδημία ηπατίτιδας Α εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Νέας Καβάλας. Το τελευταίο δεκαήμερο οκτώ άτομα ηλικίας από 2 έως 18 ετών που διαβιούν στο συγκεκριμένο Κέντρο Φιλοξενίας έχουν νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Κιλκίς, προκαλώντας την ανησυχία των εργαζομένων του. Ειδικότερα, επτά παιδιά με ηπατίτιδα Α έχουν νοσηλευθεί στην Παιδιατρική Κλινική και μία 18χρονη στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήδη έχει γίνει διερεύνηση των περιστατικών που σημαίνει ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς και κινδυνεύουν να έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται εμβολιασμός κατά της νόσου στο Κέντρο Φιλοξενίας Νέας Καβάλας μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τα περιστατικά έχουν προκαλέσει ανησυχία στο προσωπικό του Νοσοκομείου Κιλκίς, παρά τις διαβεβαιώσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ο σύλλογος εργαζομένων εκφράζει την άποψη ότι οι ασθενείς έπρεπε να νοσηλευθούν σε εξειδικευμένο κέντρο. Η μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α ευνοείται από κακές συνθήκες διαβίωσης. Μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχει έρθει σε επαφή με κόπρανα ατόμου που πάσχει από τη νόσο, τη στενή επαφή ή τη σεξουαλική επαφή με ασθενή και σπανίως με αίμα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόσφατα είχε συστήσει στα αρμόδια υπουργεία το οριστικό κλείσιμο των Κέντρων Φιλοξενίας, για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας, αφού σε αυτοψία σε 16 Κέντρα είχαν διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, «συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής και ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή