Η Europol ερευνά για τζιχαντιστές σε κέντρα φιλοξενίας

Η Europol ερευνά για τζιχαντιστές σε κέντρα φιλοξενίας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Ιουνίου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο επικεφαλής της Europol Rob Wainwright υπέγραψαν στην έδρα της υπηρεσίας στη Χάγη κοινό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την «καταπολέμηση δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων». Στόχος του μνημονίου συνεργασίας, όπως αυτό είχε περιγραφεί σε μια γενικόλογη ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ήταν «η επιτάχυνση ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών σχετικά με την παράνομη είσοδο, διέλευση και διαμονή μεταναστών στην Ελλάδα και την Ε.Ε.».

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, είχε δημοσιοποιήσει την απόφασή της για τη δημιουργία μιας ομάδας-δεξαμενής 150 – 200 Ευρωπαίων αστυνομικών, ειδικευμένων σε θέματα αντιτρομοκρατίας. Θα αναπτύσσονταν σε «ευαίσθητα» σημεία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με αρμοδιότητα να διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους σε αλλοδαπούς και να διακριβώνουν κινήσεις υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία. «Χρησιμοποιούν τα δρομολόγια των μεταναστών για να μετακινούνται εντός και εκτός της Ε.Ε. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη», είχε δηλώσει τη 12η Μαΐου ο Αγγλος επικεφαλής της υπηρεσίας αναφερόμενος εμμέσως στις διελεύσεις –μέσω Ελλάδας– καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους που είχαν συμμετάσχει σε επιθέσεις αυτοκτονίας στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Δύο και πλέον μήνες μετά τις εξαγγελίες και την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Europol και της ΕΛ.ΑΣ., οι πρώτοι Eυρωπαίοι guest officers (αποσπασμένοι υπάλληλοι) αναμένονται στη χώρα τις επόμενες ημέρες. Θα «αναπτυχθούν», όχι στα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου, όπου άλλωστε ήδη από την άνοιξη εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, του Frontex και του EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) διενεργούν ελέγχους, αλλά στην ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η Ολλανδή επικεφαλής του κλιμακίου των Eυρωπαίων αστυνομικών αναμένεται στην Ελλάδα την 20ή Αυγούστου και πρόκειται να εγκατασταθεί στα γραφεία του European Union Regional Task Force (πρώην γραφείο Frontex) στον Πειραιά. Θα ηγηθεί μιας ομάδας περίπου 50 αστυνομικών ειδικευμένων σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας, στην οποία, κατόπιν αιτήματος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα συμμετάσχουν και Ελληνες αξιωματικοί. Εχουν μάλιστα ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και προεπιλεγεί για να μπουν στην ομάδα αστυνομικοί από την Αντιτρομοκρατική και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας καθώς επίσης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αρχικά, τα μέλη του πανευρωπαϊκού κλιμακίου θα παρακολουθήσουν ειδική εκπαίδευση που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα και αμέσως μετά τα αναλάβουν δράση.

Τι σημαίνει αυτό; Καλά ενημερωμένη πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι οι guest officers θα εγκατασταθούν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα και θα πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας των αλλοδαπών που διαμένουν σ’ αυτά. Θα ελέγχουν δηλαδή εάν μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας υπάρχουν άτομα που έχουν καταχωρισθεί στους καταλόγους της Εuropol ως ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών.

Στη «μαύρη» λίστα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας βρίσκονται καταχωρισμένα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και οργανώσεις-δορυφόρους του πάνω από 5.000 – 6.000 άτομα, δίχως οι Ελληνες αστυνομικοί να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων. «Η αναζήτηση στους αναλυτικούς φακέλους εργασίας της Europol απαιτεί ειδικούς κωδικούς-κλειδιά, τους οποίους δεν διαθέτουμε. Εχουμε πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II), το αντίστοιχο αρχείο της Interpol και την Εθνική Βάση Δεδομένων, όχι όμως και στις λίστες υπόπτων για τζιχάντ της Europol. Γι’ αυτό, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας μια task force που θα αναλάβει τον έλεγχο των αλλοδαπών που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας της χώρας», δήλωσε σχετικά αρμόδιος ελληνας αξιωματούχος. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι στην ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησης των αλλοδαπών που –μετά το κλείσιμο των συνόρων– διαβιούν επί μακρόν και υπό κακές συνθήκες στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας της χώρας.

Στο μεταξύ, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 31ης Ιουλίου, στο πλαίσιο συμπληρωματικής έρευνας για τις πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι με απολογισμό 130 νεκρούς, οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας κατέθεσαν στην Εισαγγελία της Αθήνας επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής, ζητώντας να τους κοινοποιηθούν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές υπηρεσίες σχετικά με αλλοδαπούς που καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές στις λεγόμενες πύλες εισόδου της χώρας. Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας κατέθεσαν, μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurojust, αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αντίστοιχες ελληνικές, ζητώντας να αντιπαραβάλουν στοιχεία που αφορούν πρόσωπα που μετείχαν ή υποστήριξαν τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου, με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT