ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ θα αποφανθεί για την κατάσχεση 13 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό Βγενόπουλου

to-ste-tha-apofanthei-gia-tin-kataschesi-13-ekat-eyro-apo-ton-logariasmo-vgenopoyloy-2146735

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα απαντήσει σε νομικά ερωτήματα για την ηλεκτρονική κατάσχεση του ποσού των 13 εκατ. ευρώ που έγινε στον κοινό λογαριασμό του επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλου, και του στενού συνεργάτη του, Ευθύμιου Μπουλούτα, στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), μέσω ηλεκτρονικού κατασχετηρίου, έγινε δέσμευση του ποσού των 13 εκατ. ευρώ από τον κοινό λογαριασμό του Ανδρέα Βγενόπουλου και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Marfin Bank και πρώην στελέχους της Λαϊκής Τράπεζας, Ευθύμιου Μπουλούτα. Κατόπιν αυτού, ο Ανδρέας Βγενόπουλος προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και ζήτησε την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση απόφασης αναστολής κατά της πράξης κατάσχεσης.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέστειλε προδικαστικό ερώτημα στο ΣτΕ (σύμφωνα με το νόμο 3900/2010) αναφορικά με την ύπαρξη δυνατότητας του φορολογουμένου-μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)- να ζητήσει από τα Διοικητικά Δικαστήρια την αναστολή ορισμένων πράξεων, οι οποίες καταχωρούνται στα βιβλία και αφορούν βεβαιωμένους φόρους.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο ερωτά το ΣτΕ εάν μπορεί ή όχι να κατατεθεί αίτηση αναστολής ή ανακοπής στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά καταχώρησης-εγγραφής που έγινε στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων, μετά από καταλογισμό φορολογικής παράβασης και εάν η εγγραφή αυτή έχει απλώς μόνο αμιγώς πληροφοριακό χαρακτήρα.

Τέλος, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εισήγαγε, λόγω σπουδαιότητας του νομικού ζητήματος που θέτει, το προδικαστικό ερώτημα στην Επιτροπή Αναστολών υπό πενταμελή σύνθεση και ορίστηκε εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος.